Respect představí hudbu z pouště i elektrosambu

kul
8. 6. 2007 9:00
Český Womad slaví desáté výročí
Foto: Respect

Praha - Respect Festival, který do Česka přiváží přední interprety world music, obsadí v pátek a sobotu Štvanici.

Podílí se tak na zahájení sezóny open air festivalů, kterých se v létě Čechům zase dostane požehnaně. Respect Festival jako domácí odpověd na etnickou přehlídku Womad se ale oproti jiným vymyká: jeho hvězdy stojí na okraji většinové poptávky a díky tomu organizátoři můžou do Prahy zvát ty nejlepší.

Respect Festival už před čtrnácti dny zahájil koncert Marty Töpferové, Češky usídlené v New Yorku, kde se se čtyřstrunnou kytarou cuatro dokázala prosadit v silné konkurenci interpretů latinskoamerické hudby.

Hlavní program nás čeká dnes a zítra. Páteční večer má podtitul "desert blues/hudba africké pouště" a jeho hlavním hostem jsou Tartit z Mali. Devět souputníků slavnějších Tinariwen se dalo dohromady v uprchlickém táboře a  svůj trance modelují z rituálních obřadů.

Foto: Respect

Ženy za doprovodu bubnů dokola zpívají základní rytmus,  pak se k nim přidávají hráči na akustické a elektrické kytary. Netrvá to dlouho a v hlavách hudebníků i posluchačů je navozen halucinogenní pocit.

Z Mali do Prahy míří i Afel Bocoum, žák Ali Farky Tourého a po jeho smrti jeden z nejvýraznějších představitelů "pouštního" blues; ze sousedního Nigeru pak zamíří do Prahy Etran Finatawa. Kočovní Tuaregové a etničtí Wodaabe s pomalovanými obličeji hypnotizují publikum sborovým zpěvem za doprovodu perkusí a elektrických kytar.

Sobotu - která má název "Club Global" - zahájí kapela Ekvator. Také ona vznikla v uprchlických táborech a v jejich řadách jsou krom Čecha hudebníci z Iráku, Arménie, Gruzie, Maďarska a Čečny. Po nich čas patří svéráznému reggae a funky Jim Murple Memorial z Francie.

Večer zakončí dva brazilské projekty: Sonic Junior, který tradiční rytmy doplňuje o perkuse, elektroniku a vlastní zpěv, takže snese označení DJ i autorský hudebník a Zuco 103.

Foto: Respect

Zuco 103, něco jako fundamentálnější Monkey Businees s vokálem Lilian Vieiry, je taneční uskupení kombinující sambu se samply. Jako se karneval v Riu globalizuje, také bossa nova vstřebává nové impulsy a transformuje se do moderní podoby otevírající náruč mladým posluchačům.

Divokým sobotním večírkem Respect Festival nekončí, posledním dozvukem letošní přehlídky je koncert senegalského rappera Didiera Awadiho 15. června v Akropoli.  A ani to není konec. Od podzimu startuje tradiční celoroční koncertní Respect Plus. 

 

Právě se děje

Další zprávy