R.E.M. se připomněli dvoualbem. Otázky však zůstávají

Michal Pařízek
13. 11. 2007 16:28
Koncerty Stipea and spol. pořád stojí za to
Foto: Warnermusic

Recenze - Bývalí alternativní hrdinové to mají vždycky těžké. Mladší generace vzývají nové hvězdy, ale i starší fanoušci už jsou často někde jinde. Navíc včerejší alternativa tvoří často dnešní mainstream - nehledě na to, že někteří alternativní gerojové vlastně ani alternativou v pravém smyslu slova nebyli.

Právě tohle všechno je případ skupiny R.E.M., která se rozhodla ke svému čtvrtstotletí věnovat fanouškům dvoualbový koncertní záznam s přiloženým DVD.

Nejsou už R.E.M. v roce 2007 trochu mimo mísu? Jejich výjimečné nahrávky Life's Rich Pageant nebo Green jsou staré dvacet let a kdo si je dnes pamatuje? Většina z nás si vzpomene spíš na trochu kolovrátkové Everybody Hurts nebo Shiny Happy People -  jejichž už tak křehké kouzlo zmizelo v neúprosně vybičovaných rotacích rádií.

Nehledě na zdrcující kritiky jejich posledních alb. Jak Reveal, tak Around The Sun si ale všechny ty dvouhvězdičkové recenze zasloužily, krize R.E.M. trvá už celkem dlouho. Nicméně podle živého dvojCD jejich koncerty pořád stojí za to.

Foto: Warnermusic

Audiodisky obsahují dohromady stejných 22 písní jako přiložené DVD. Nejde úplně o best of R.E.M. - na to zde přece jen několik výrazných kousků chybí, například (I't s The End of The World) And We Know It. Přesto jde o reprezentativní výběr.

Koncert je pečlivě vygradovaný a má úžasnou atmosféru. Od chvíle, kdy Michael Stipe s černým válečným malováním předstoupí před naplněný Point Theatre v Dublinu, začnou první řady řádně šílet a vydrží jim to téměř až do konce.

Kapela hraje jako vždycky parádně, ústřední trojici Stipe, Buck a Berry doplňují další tři hudebníci. Hlavně podíl kytaristy Scotta McCaugheyho a bubeníka Billa Rieflina je náležitě cítit. Většina skladeb je řádně přitvrzených včetně onoho nezbytného cajdáku Everybody Hurts.

Infobox

První živá nahrávka v dlouhé historii kapely. DVD verze režíroval David Leach, který zaznamenal i koncertyy Depeche Mode. R.E.M. zároeň znovu spustili stránky www.remdublin.com  - obsahují archivní materiály ze zkoušek, archivem novinových článků o koncertech R.E.M. v Dublinu, fotky, videa i blogy.

Pozitivem rozhodně je, že se v konkurenci starších ikonických hitů neztratí ani novější skladby. Jak úvodní I Took Your Name, tak Bad Day nebo Imitation of Life patří určitě k lepším momentům koncertu; stejně jako osvědčené Orange Crush nebo Cuyahoga. Některým písním (Final Straw) ale nepomůže ani jejich živá podoba.

S R.E.M. je to vůbec těžké. V jedné písni působí sevřeně a úderně, ale za chvíli stříká patos na všechny strany.  Dříve suverénní Michale Stipe má sice všechno pevně v rukou, ale občas ho zradí hlavní devíza. Do některých výšek už se prostě nedostane, to lze tolerovat - ale hýkání (jinak se tomu říci nedá) v refrénech The Ascent of Man je vážně strašidelné.

Celkově je ale záznam ze dvou únorových vystoupení z roku 2005 v dublinském Point Theatre povedený. Fanoušci budou nadšeni a snad i ostatní si rádi připomenou, že R.E.M. byli kdysi jednou z mála generačních skupin s několika nezapomenutelnými skladbami; a Losing My Religion zkrátka vezme za srdce vždycky.

Devízou kolekce je její i cena, komplet dvou CD a jednoho DVD patří k nejlacinějším v historii. Dokonce i u nás, kde jsou hudební nosiče předražené.

Foto: Warnermusic

Naditá krabička je první (!) živou nahrávkou v dlouhé historii kapely, i to opodstatňuje její vstup na předvánoční trh.

Ale jen to odkládá palčivou otázku, jaké bude další řadové album R.E.M.. Natočí trojice Stipe, Buck a Mills po mnoha letech zase dobrou desku? Odpovědi se dočkáme na jaře příštího roku, kdy má dosud nepojmenovaná kolekce vyjít.

R.E.M.: Live. 2CD a DVD. 52 a 54 minut; 110 minut. Vydala firma Warner Music, 2007.

OFICIÁLNÍ STRÁNKY KAPELY NAJDETE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy