R.E.M. na svém akcelerovaném turné dorazili do Prahy

Red Kul
17. 8. 2008 10:00
Kapela vystoupí 17. srpna na stadionu Slavie
R.E.M. v čele s Michaelem Stipem
R.E.M. v čele s Michaelem Stipem | Foto: Reuters

Praha - Něco málo přes tři roky uplynulo od poslední pražské návštěvy R.E.M. V neděli přijíždějí do Prahy potřetí - a ačkoli to není příliš dlouhá doba, pro kapelu znamenala mnoho změn.

Dvě z nich jsou klíčové: střízlivost v oblasti veřejného života, a s ní naopak kontrastuje dynamika, s níž se vrhnuli do nové hudební etapy. Jestliže se v roce 2004 v období jejich dosud nejvlažněji přijatého alba Around the Sun silně angažovali v kampani Vote for Change, která měla americké voliče mobilizovat k volbě Johna Kerryho, pak nyní je jejich zapojení v  propagaci Baracka Obamy takřka minimální. A to je nový prezidentský kandidát velký miláček hudebního publika!

Pro R.E.M. se ale zdá být mise splněna tím, že se George W. Bush nakonec stejně z Bílého domu postěhuje, tudíž měli čas věnovat se přesně tomu, co se od kapely čeká: hudbě. A veškeré politické deziluze vrhnout především do písní.

R.E.M. - Man Sized Wreath

V roce 1996 R.E.M. po nedostižných komerčních úspěších alb Automatic for the People a Out of Time znovu obnovili smlouvu s vydavatelstvím Warner Bros. Ve své době se jednalo o nejdražší kontrakt v hudební historii, který kapele přinesl 80 milionů dolarů.

Ovšem ani náhodou jej firmě nevynahradili nejvyššími tržbami v historii. Pokud se dal v polovině devadesátých let úpadek zájmu o R.E.M. vysvětlit tím, že alternativní rock obecně začal v posluchačích vzbuzovat lhostejnost, pak za propad v novém tisíciletí si kapela může sama.

Foto: www.virgin.net
Čtěte také:
R.E.M. se připomněli koncertním dvoualbem
Co hráli R.E.M., než nastal konec světa
R.E.M. akcelerují rychlostí nákupního vozíku

Alba Around the Sun se jen v USA prodalo 240 tisíc a členové kapely na něj brzy začali v tisku nadávat. „Nenávidím ho. No, nenávidím, je možná silné tvrzení, ale štve mě, že není tak dobré, jak mělo být," tvrdil v rozhovoru pro časopis Q kytarista Peter Buck.

Dokonce se přidal i Michael Stipe a dodal: „Jestli uděláme ještě jednu takhle  špatnou desku, tak jsme skončili."

Proto si na dali na Accelerate tolik záležet - ovšem ani ne tak, že by se s ním příliš piplali, ale spíš se rozhodli jít na to jinak. „Nahráváním téhle desky jsme věnovali míň času než jakékoli jiné za posledních dvacet let," tvrdí Stipe. Což je podstata nových písní, které se během úsporných 35 minut proženou kolem posluchače. 

R.E.M. poskytují interview před svým koncertem u Rockefelerova centra
R.E.M. poskytují interview před svým koncertem u Rockefelerova centra | Foto: Reuters

R.E.M. se na novém albu snažili najít cestu z krize, do níž sami sebe zahnali posledními deskami. A nutno dodat, že kdyby se jim to nepovedlo, hrozilo by, že z nich stane jen koncertní cirkus přehrávající patnáct let staré skladby bez jakéhokoli napojení na současné hudební dění.

V tomto ohledu čerpali rady od jim rovných titánů U2 a na doporučení kytaristy Edge angažovali producenta Jacknife Lee, který spolupracoval i s irskou super kapelou, ale především si udělal jméno zvukovým designem nových kapel jako Editors, Bloc Party, Kasabian nebo Hadouken!

„Když se impérium hroutí do záchodové mísy, je snadné psát skvělé naštvané písně," okomentoval Accelerate Michael Stipe, která možná nedosahuje kvality nejlepších alb R.E.M., ovšem i bez toho je jejich nejvýraznějším dílem od New Adventures in Hi-Fi.

Pro koncert na pražské Slávii to znamená především to, že až bude kapela hrát Losing My Religion - a to si nemůže odpustit - nebude se muset stydět za to, jaké desky točí teď.   

 

Právě se děje

Další zprávy