R.E.M. chystají k vydání vánoční dárky pro svůj fanklub

Kultura Kultura
13. 8. 2013 14:12
Mezi raritními nahrávkami jsou i duety s Neilem Youngem či Radiohead
Foto: remhq.com

Praha - Dva roky po rozpadu kapela R.E.M. zvažuje vydání boxu raritních nahrávek, které v letech 1988 až 2011 posílala o Vánocích členovům oficiálního fanklubu.

"Balíčků bylo čtyřiadvacet, celkem s padesáti písněmi," upřesňuje Peter Buck, jeden ze zakladatelů kapely. "Teď je dáme všechny do krabice a výtěžek z prodeje věnujeme charitě."

Mezi písněmi jsou také duety s Neilem Youngem či Radiohead, ale také covery songů Chrise Isaaka, Mission of Burma, Television a mnoha dalších.

Foto: www.virgin.net

Kompletní sada nikde jinde nevydaných "vánočních" singlů, kterých existuje vždy šest tisíc kusů, je nyní k mání na webu za 750 liber.

"Prostě se mi líbil ten nápad, že každý rok dostanete poštou na Vánoce trochu podivný dárek. A tak jsme každý rok nahráli pro fanoušky jeden singl," říká Buck.

Kapela oznámila rozchod v roce 2011 po 31 letech a 15 albech. R.E.M. prodali po světě přes 85 milionů desek a získali tři Grammy (dalších jedenáct nominací neproměnili). V roce 2007 byli uvedeni do Rocknrollové síně slávy.

Na hudební scéně zůstal aktivní z trojice zakladatelů (Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills) právě šestapadesátiletý Peter Buck.

"Po rozchodu jsem okamžitě napsal deset písní a začal připravovat jejich vydání a také jsem začal zpívat, což jsem nikdy předtím neudělal," říká Buck. "Kdybychom jako R.E.M. neskončili, nikdy bych nebyl zpěvák nebo textař. Byl bych spoluhráč zbytek svého života." Album vyšlo s titulem Peter Buck loni v březnu a zahrál si na něm i bývalý spoluhráč z R.E.M. Mike Mills.

Peter Buck je také členem superkapely Tired Pony, kterou vytvořil se zpěvákem Snow Patrol Gary Lightbodym, bubeníkem Belle & Sebastian Richardem Colburnem a dalšími hvězdami britské indie scény. Kapela vydává 19. srpna druhé studiové album The Ghost of the Mountain.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy