R.E.M. akcelerují rychlostí nákupního vozíku

Pavel Turek
2. 4. 2008 12:50
Nové album je změna. Ale jen navenek
R.E.M. v čele s Michaelem Stipem
R.E.M. v čele s Michaelem Stipem | Foto: Reuters

Recenze - Oblíbená zábava. Adrenalinová. Posadíte se do nákupního vozíku a necháte rozstrkat dvěma kámošema,  nejlíp z kopce. Vítr fičí v uších, hrozí, že se kolečka přetočí o kamínek a vás to vyklopí na asfalt.  Ideální prča za desetikorunu.

A teď do toho vozíku posaďte osmačtyřicetiletého pána a představte si, jak se bude tvářit.  Přesně takové vzrůšo si dopřáli na čtrnácté desce R.E.M. a nutno konstatovat, že ten výraz ve tváři je úplně stejně ustrašený, jak by se dalo čekat.

Angažování producenta Jacknife Lee byl sice mistrovský první tah, ale nad dalšími už nikdo nepřemýšlel. Accelerate tím pádem zní skvěle. Odfrčí během pětatřiceti minut a nezpomalí. Kde by se taky na nákupním vozíku vzala brzda?

Foto: Aktuálně.cz

Hlas Michaela Stipea kolem sebe šíří žádanou auru nasupenosti a z Petera Bucka se najednou stal agresivní kytarista, jenomže to všechno je skvělá práce s designem. Zdání. Tak jako Stipe není skutečně naštvaný, ani Buck není tyran. Pocit, jako kdybyste dobrácký obličej mladší sestry v televizní proměně nalíčili do stylu "gotik". Vyloudí to shovívavý úsměv.

Zvlášť v případě kapely, jejíž ideální píseň se vždycky odehrává na odpočívadle benzínové pumpy, nočním parkovišti supermarketu nebo u vypuštěného, suchým listím zapadaného bazénu s připraveným polibkem lidskosti na rtech. 

R.E.M. - Supernatural Superserious

Accelerate představuje v kariéře R.E.M. cosi jako druhé Monster. Ovšem s podstatným rozdílem. Album z roku 1994 reagovalo jednak na doznívající grungeový zvuk, ale také se pokoušelo najít novou cestu a vymanit se z opakovaných formulí; ať už líbivého Out of Time či introspektivního Automatic for the People.

Accelerate představuje naprosto odlišný případ. R.E.M. hledají cestu, která by vedla jinam než do totálního zapomnění. Jelikož tím směrem měli po čím dál tím úmornějších albech Reveal a Around the Sun skvěle vykročeno.    

Ale znáte ty zažrané zlozvyky, kterých se nejde zbavit. Člověk ví, že dělá chybu, chtěl by napravovat, jenomže není schopen přijít na to, v čem spočívá. Proto aspoň začne měnit okolnosti - podávat situace, aby to vypadalo, že k chybě vlastně nedošlo.

Foto: Reuters
Čtěte také:
R.E.M. se připomněli dvoualbem. Otázky zůstávají
Co hráli R.E.M., než nastal konec světa

Vezmeme si mladého producenta, budeme mít svěží zvuk, obal uděláme jako koláž, nůžky, vystřihovánky, trocha DIY a na turné - které se 17. srpna zastaví i na stadionu Slavie - přizveme Foals a Modest Mouse. Vypadá to jako progres, ale co tvorby týče,  uvnitř toho všeho je ta samá - od New Adventures in Hi-Fi přešlapující, kdysi velká - kapela. 

Popište si to jako další z pokusů jedné z posledních globálních kapel udržet se u vesla, nebo spíš v tom nákupním vozíku, kam možná díky redesignovanému balení několika singlů sklouzne. Ale je to asi tak pádné, jako když prohlásíte "Kofola omladila, má nové logo" - význam to má pro lidi v marketingu, nicméně někdo se na to může nachytat.

Accelerate znamená pro R.E.M. album, na kterém sice dospěli k tomu, že se chtějí změnit, ale ne ze základu. Chtějí vlastně zůstat úplně takoví, jací jsou - jen by u toho rádi líp vypadali a měli s tím úspěch.

Provedli zvukový experiment, který je o to míň kousnutelný, oč víc z něj - spíš než touha zkoušet jakékoli nové postupy - čouhá snaha vrátit se zas do kurzu.

R.E.M. Accelerate. CD, 35 minut. Vydala firma Warner Bros, 2008.    

 

Právě se děje

Další zprávy