Reed, kytary i aktuální trendy? To je slovenská Pohoda

Kultura Kultura
4. 7. 2012 10:51
Trenčínská Pohoda se blíží evropské špičce s Reedem i Emikou
Foto: Profimedia.cz

Trenčín - Název festivalu Pohoda by naznačoval, že jeho hlavním cílem by měla být klidná relaxace spojená třeba i s nějakým hudebním programem. Při pohledu na line-up čítající jména od rockové legendy Lou Reeda, přes britské kytarovky Elbow nebo Kasabian až po aktuální elektronické projekty Eskmo či Emika se ale spíše zdá, že v nabitém programu návštěvník nebude mít příliš prostoru k vydechnutí.

Kromě zmíněných se totiž od 5. do 7. července na trenčínském letišti představí třeba ještě hip hopoví veteráni Public Enemy, soulový rapper Aloe Blacc, drum and bassové duo Chase & Status nebo romantická písničkářka Anna Calvi a mnoho dalších.

Foto: Aktuálně.cz

Vstupenky jsou stále k dispozici v předprodeji za cenu 85 euro (cca 2 200 korun), na místě pak budou stát 99 euro. Dle serveru iHned.cz už však je k dispozici pouhých dva tisíce lístků a na místě už může být vyprodáno.

Reed vzpomíná na Havla

Čtvrteční zahajovací večer tentokrát pořadatelé věnovali poctě poslednímu československému a prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi. Na pódiu tak vystoupí americký rockový svéráz Lou Reed nebo undergroundová kapela The Plastic People of The Universe.

Havel, který zemřel loni týden před Vánocemi, se v minulosti podílel na některých albech legendárních Plastiků. S Reedem, zakladatelem slavných The Velvet Underground, se zase setkal už v roce 1990, kdy s ním hudebník přijel udělat rozhovor pro časopis Rolling Stone. Schůzky s Havlem si Reed nenechal ujít ani v dalších letech a několikrát dokonce českého svobodomyslného intelektuála označil za svůj vzor.

„S Reedem byli přátelé, mezi Plastiky byl něco jako nehrající člen. I díky lidem jako Václav Havel mohou existovat svobodné festivaly, jako je ten náš," komentoval poctu ředitel festivalu Michal Kaščák.

Elbow
Elbow | Foto: elbow.co.uk

Plastici hráli na Pohodě naposledy v roce 2008, kdy byl hostem festivalu právě i sám Havel. Debata s jednou z hlavních postav sametové revoluce z roku 1989 přilákala tehdy několik tisíc návštěvníků.

Britské kytarovky a velké písničkářky

Elbow, Kasabian, The Kooks, The Horrors, White Lies a Two Door Cinema Club, ti všichni budou reprezentovat odkaz britského hudebního dědictví tvořené především chytlavými kytarovými melodiemi. Kytarovky sice už současné hudební scéně (na rozdíl od konce devadesátých let) rozhodně nevévodí, jejich lehce stravitelná hudba je ale ve většině těchto případů jako stvořená pro velká pódia.

A to ať už se jedná floutky Kasabian pokračující v pomyslné linii vytyčené bratry Gallagherovými, odkaz Joy Division nesoucí White Lies nebo poněkud nevýrazné, ale fanoušky o to více milované indie rockery The Kooks.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Prapor písničkářství v posledních letech berou na svá bedra spíše zástupkyně ženského pohlaví a na Pohodě jich bude k vidění hned několik. Natasha Khan známější jak Bat for Lashes bude vyslankyní z říše synthpopových snů, romantička Anna Calvi tématu lásky zpět dodá upřímnou vášeň a velkolepost, s žensky křehčím přístupem zase dorazí Islanďanka Emiliana Torrini.

Roztančená blogosféra

Sympatické na Pohodě je fakt, že na zmíněná velká jména nespoléhá a namísto tradiční československé omáčky je doplňuje řadou vycházejících klubových záležitostí, o nichž se mluví spíše na blozích než ve velkých médiích.

Foto: Aktuálně.cz

Jedním z aktuálních takto propíraných hudebníků je třeba Brit Orlando Higginbottom vystupující pod pseudonymem Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Jeho trylkující house sice obestírá neurčitá éterická mlha bez nálady, rozdmýchává ji však taneční potenciál a debutová deska Trouble se tak v digitálních kruzích stala menší senzací.

S ambicemi rozhýbat taneční parket dorazí také s kompletní kapelou vystupující Caribou, Emika s nadsázkou označovaná jako první dubstepová zpěvačka, taktní lamač beatů Eskmo nebo častý dodavatel elektronické hudby pro počítačové hry a televizní pořady Sebastian.

Pohoda prostě patří k tradičně nejlépe obsazeným evropským festivalům a co do line-upu minimálně v Česku a Slovensku nemá příliš velkou konkurenci. Její zařazení mezi padesát nejlepších festivalů dle CNN je naprosto pochopitelné.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy