Recenzenti Aktuálně.cz tipují nejlepší české desky roku 2014

Luboš Vedral Kultura Luboš Vedral, Kultura
15. 12. 2014 11:37
Podívejte se, jak tipovali nejlepší české desky recenzenti Aktuálně.cz.

Pro nejlepší české desky hlasovali: Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros. Prozkoumejte detailně, jaké desky z roku 2014 z české scény preferují.

Selectone: Dead Grooves.
Selectone: Dead Grooves. | Foto: Aktuálně.cz

Pavel Zelinka

1. Selectone - Dead Grooves (Ressonus)
Možná už trochu z módy vyšlý způsob tvorby postavený na mechanickém vytváření vynilových smyček, přesto nové deska projektu Selectone v sobě nese neobyčejně silnou atmosféru.

2. Kieslowski - Mezi lopatky (Indies Scope)
První deska na mě působila ještě tak trochu křečovitě a rozíveně. Letošní následovník postoupil v malování parnerských vztahů i budování aranží jednotlivých skladeb výrazně dále.

3. Schwarzprior - IDDQD (Polí5)
Ostřejší následovníci odkazu WWW? EBM revivalisté? Těžko říct, tenhle debut má řadu much, které ale přebije originální koncept a výborně vystižená atmosféra Ostravy.

4. Markéta Irglová - MUNA (Anti-)
Submisivnost Markéty se našla v podobném naturelu současného islandského indiepopu. Desítky spoluhráčů, delikátní aranže a silné melodie zobrazují letos 25letou maminku v prozatím nepříznivějším světle.

5. Depressive Disorder - Sep7em (Monopol rec.)
Temná elektronika měla letos doma nenápadné žně. Vedle Schwarzprior, kteří vpadli do prostoru s čistou hlavou, a proto zde předvedli věci, které by jiný nepohledal, čtveřice Depressive Disorder svůj rukopis piluje více než dekádu. A podle četných reakcí ze zahraničí, se mohou měřit se světovými špičkami žánru.

 

Právě se děje

Další zprávy