RECENZE U poslechu desky šťastného Pharrella hrozí lobotomie

Karel Veselý
15. 3. 2014 18:38
Album G I R L zní jako kdyby je vychrlil písňový generátor. Pryč je surová funková sexualita některých starších hitů Pharrella Williamse a jeho The Neptunes, zůstala jen omyvatelná rádiová vata.
Pharrell Williams.
Pharrell Williams. | Foto: Profimédia

Recenze - Jedním z velkých příběhů roku 2013 byl comeback amerického producenta a zpěváka Pharrella Williamse. Čerstvý čtyřicátník je podepsaný pod dvěma obřími letními hity – Get Lucky od Daft Punk a Blurred Lines od Robina Thickeho, které svým návratem k funku a soulu sedmdesátých let dokázaly narušit žebříčkovou dominanci euforického trance popu.

Pharrell Williams: Happy. Podívejte se na video.
Pharrell Williams: Happy. Podívejte se na video.

Na konci roku ještě Pharrell přidal svůj první velký sólový hit Happy původně určený pro animák Já, padouch 2 a v lednu výrazně bodoval na předávání cen Grammy.

Tento týden oběhl agentury jeho taneček s Barbarou Streissand na udílení Oscarů, a tak mu nejspíš ani nevadilo, že svoji nominaci na nejlepší filmovou píseň s Happy nakonec neproměnil. Návrat na vrchol hitparád aktuálně Pharrell Williams završuje vydáním své druhé sólové desky G I R L.

Syntetický funk z písňové továrny

Podle rozhovoru, který nedávno poskytl portálu Pitchfork, už Pharrell žádnou sólovou desku točit nechtěl. Nakonec ho prý ale přesvědčila nahrávací společnost, která po jeho loňských úspěších spatřovala v albu velký komerční potenciál.

O jeho umění napsat hit nelze pochybovat. Se svým producentským týmem The Neptunes pomohl v minulé dekádě různým interpretům k čtyřiadvaceti americkým Top 10 hitům a syntetický funk z jejich písňové továrny vládl na začátku tisíciletí hitparádám.

Robin Thicke: Blurred Lines ft. T.I., Pharrell (video).
Robin Thicke: Blurred Lines ft. T.I., Pharrell (video).

Jenže všechny Pharrellovy pokusy o nastartování vlastní hvězdné kariéry ale shodně selhaly. Komerčních úspěchů se nedočkala jeho funk-rocková kapela N.E.R.D. a sólovka In My Mind z roku 2006 propadla. Slabé album trochu symbolicky ukončilo éru jeho panování, The Neptunes si dali pauzu a Pharrell na pár let utekl do světa módy a designu.

Americká rádia v současnosti otáčí Get Lucky, Blurred Lines či Happy stejně zuřivě jako před deseti lety hity Justina, Snoop Dogga nebo Gwen Steffani s trademarkovým soundem The Neptunes a album G I R L slibovalo připsat další kapitolu k aktuálnímu revivalu sedmdesátkového soulu a funku.

Notoricky známé triky

Jenže místo ambiciózních retro výletů kalibru The 20/20 Experience Part 1 či Random Access Memories, zůstává Pharrell oběma nohama pevně na zemi a místo experimentů na své druhé sólovce jen opakuje notoricky známé triky.

Vše už jsme od něj slyšeli dříve - počínaje funkovým offbeatem a kytarovými kvákadly až po nezdravou posedlost falsetem ve stylu Michaela Jacksona či Curtise Mayfielda.

Poslechněte si song Marilyn Monroe od Pharrela Williamse.
Poslechněte si song Marilyn Monroe od Pharrela Williamse.

Zatímco první dvě věci se dají přežít - groove úvodní skladby Marilyn Monroe vás nenechá v klidu a v Gush si vzpomenete na funkové riffy Nile Rodgerse, jenže jako zpěvák je Pharrell zoufale nezajímavý. Když k sobě ve skladbě Brand New pustí Justina Timberlakea, nemůže to dopadnout dobře a podobný výsledek má setkání s Aliciou Keys v Know Who You Are. Skutečný test trpělivosti ale přichází v okamžiku, kdy má píseň utáhnout sám.

Kouzlo hitu Happy (číslo jedna v USA i v Británii) je v nakažlivém optimismu – skladbu doprovázel na webu oficiální čtyřiadvacetihodinový klip, ve kterém do ad infinitum natažené písně tančí a tleskají lidé z ulice i celebrity.

Pharrell Williams (ft. Daft Punk): Gust of Wind (audio).
Pharrell Williams (ft. Daft Punk): Gust of Wind (audio).

Album se nese v podobném duchu, Pharrell se nedávno poprvé oženil, a tak si prý užívá svého manželského štěstí. Nic proti optimistickým písničkám, ale G I R L už za půlkou začíná hrozit posluchačskou lobotomií neřízeného optimismu. Nezachrání to ani očekávaná kolaborace s Daft Punk nazvaná Gust of Wind, která je... Jak to říct? Úplně stejná jako všechno ostatní na desce.

Materiál z Pharrellovy sólovky opravdu občas zní jako kdyby ho chrlil písňový generátor. Pryč je surová funková sexualita některých starších hitů z dílny The Neptunes (Shake Ya Ass, Give it 2 Me) a zůstala jen omyvatelná rádiová vata dospěláckého R&B popu, který vás chce jediné – aby jste se tupě usmívali.

Pharrell Williams je zvláštní celebrita bez skandálů, které si média všimnou maximálně když přijde na předávací ceremoniál Grammy v ujetém kloboučku kanadské jízdní policie. Na cokoliv výstředního na tento způsob čeká posluchač alba G I R L marně tři čtvrtě hodiny. A ono to nepřijde.

Pharrell Williams: G I R L, Universal, 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy