Recenze: Skyline ani po 20 letech neztratili sílu, na albu Jungle mají energie na rozdávání

Jan Mazura Jan Mazura
Aktualizováno 19. 5. 2016 21:29
Veteráni české taneční scény na svém sedmém albu Jungle pracovali dva a půl roku. Dlouhý proces je očividně nijak nevyčerpal. V nasazení oproti dřívějšku ani trochu nepolevili a energie mají stále na rozdávání.
Kapela Skyline
Kapela Skyline | Foto: Tomáš Třeštík

Kapela Skyline, tedy zpěvačka Marka Rybin, MC Jacob, kytarista Majkii B a dvojice zakládajících členů DJ Hiffi a bubeník Radek Bureš, působí na české scéně již od roku 1997. Širší uznání získali nedlouho poté a za respektovanou stálici v klubech i na festivalech platí dodnes. Svou předchozí desku Fairytapes vydali před třemi lety a do práce na té aktuální se pustili hned poté.

Foto: Championship Music

Její název odkazuje spíše než na známý styl taneční hudby na celou směs žánrů, které na novince míchají: drum'n'bass, house nebo pop. Pojetí titulní skladby Rave je dokonce zřejmé přímo z názvu. Podobně otevřený přístup měla kapela již dříve, ovšem nyní jako by se nebála to přiznat a nesnažila se za každou cenu vyhnout žánrovým klišé.

Nejsilnější a melodicky výrazné skladby zpívá Marka Rybin (dříve frontmanka kapely Gaia Mesiah, se kterou teď chystá comeback). Její příjemný vokál dominuje písni Flame i prvnímu singlu Ocean, částečnému duetu s MC Jacobem obohaceném o zvuk dechové sekce. Nazpívala také popovou a akustičtější věc Timeless, nejsilnější track druhé půlky desky.

MC Jacob pak exceluje v Automatic a Jailbreak. Jeho zpěv na hranici s rapem je zajímavým kontrastem k jemnému projevu Rybin a pochvalu zasluhuje i jeho angličtina, lepší než v minulých letech.

Album je kvalitativně vyrovnaným celkem se skladbami koncentrovanými v průměru do příjemných tří a půl minut. Nemá slabší místa a každá z písní nabízí nejeden chytlavý motiv. Producentská práce Hiffiho je na české poměry nadstandardní – citlivě pracuje se samotnými zvuky, kontrasty i výstavbou. Ve správný moment navíc hudbu posune ještě o úroveň výše začleněním nečekaného prvku, například trumpetovými vyhrávkami hostujícího Kryštofa Vernera.

Skyline už mají díky svým letitým zkušenostem nadhled, znají své silné i slabé stránky a nelámou si proto hlavu s vytvářením něčeho zásadně novátorského. Také vědí, že jejich síla je především ve schopnosti posluchače roztančit a oprávněně se toho přístupu drží.

Hodnocení: 80 %

Skyline - Ocean | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy