Recenze: Radiohead jsou v životní formě. V Berlíně oslavovali všechny odstíny melancholie

Marek Pros Marek Pros
Aktualizováno 12. 9. 2016 23:12
Radiohead zakončili v neděli večer festival Lollapalooza v Berlíně dvouhodinovým koncertem, kterému nechybělo nic. Zazněly všechny důležité skladby a kapela kolem zpěváka Thoma Yorka potvrdila, že se momentálně nachází ve výborné tvůrčí i koncertní formě.
Thom Yorke (Radiohead)
Thom Yorke (Radiohead) | Foto: Profimedia.cz

Nedělní vystoupení Radiohead na putovním festivalu Lollapalooza v Berlíně nemohlo být symboličtější. Přesně před 15 roky Thom Yorke při berlínském koncertu před skladbou Paranoid Android oznamoval, že do budov Světového obchodního centra a Pentagonu narazila dopravní letadla.

O 15 let později takřka nemluvil. Místy se usmíval, občas freneticky tancoval, děkoval v němčině a působil nesmírně uvolněně. Měl náladu, ba co víc – měl dobrou náladu.

Publikum sice pozdravil až po půl hodině, mezitím ho nechal vstřebávat emoční nálož, kterou odstartovaly singly Burn The Witch a Daydreaming z poslední desky A Moon Shaped Pool. Ta logicky tvořila základ, kolem kterého Radiohead rozehráli průřez z osmi alb.

Berlínský setlist byl až překvapivě hitový, zazněly skladby Idioteque, Lotus Flower, No Suprises, Paranoid Android, na samotném konci Karma Police a ku překvapení všech i slavná Creep z roku 1993 (kapela ji údajně ten večer vůbec neplánovala zahrát).

Nebyl to ale jen koncert známých singlů a dvouhodinového čekání na slavný hit z desky Pablo Honey. Radiohead netestovali trpělivost publika, zbytečně se neutápěli v sofistikovaných hudebních kolážích, a přestože si neodpustili hutné elektro pasáže, při kterých se Yorke nechal na pódiu probíjet beaty a předváděl své typické taneční kreace, odehráli v Berlíně set bez slabších míst.

Hutný, sedmičetný přídavek navíc vyzněl oproti elektronické hlavní části akusticky, jako by se kapela vracela ke kořenům.

Hudební kázání

Radiohead ten večer důmyslně střídali nálady, žánry i emoce. Nervní poloha plynule přecházela v tu zasněnou, těkavost v klid, experimentální proudy v ryzí písně. Nebylo ani tak podstatné, co zrovna hrají, ale jak to hrají. Pečlivě vrstvili emoce, které se v publiku přelévaly jako sklíčka v krasohledu, od smutku po melancholii až k radostnému transu.

Celý koncert připomínal intimní atmosférou obrovskou hudební mši. Desítky tisíc lidí naslouchaly se zatajeným dechem, introvertní Thom Yorke k nim promlouval jen skrze naléhavý falzet, občas pokynul rukou nebo zamával, což okamžitě vyvolalo bouřlivou reakci. A když na závěr uvedl skladbu Creep slovy "Jste šťastní? Tak teď nebudete", vyjeklo publikum nadšením jako jeden člověk.

Jako by si všichni ten večer uvědomili, že melancholie, outsiderství a podivínství mají díky Radiohead na tomhle světě ještě pořád svoje místo.

Hodnocení: 100 %

Radiohead - Creep (Live @ Lollapalooza Berlin, Germany | 11.09.2016) | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy