Recenze: Placebo přivedli v Praze fanoušky k nirváně. Vzpomínali i na Davida Bowieho

Jan Mazura Jan Mazura
9. 11. 2016 9:56
Slavná britská kapela Placebo slavila v úterý večer v pražském Foru Karlín 20 let od vydání prvního alba. Byl to vynikající koncert největších hitů skupiny, píše Jan Mazura.
Placebo
Placebo | Foto: ČTK

Původem velšské trio The Joy Formidable v roli předkapely dobře posloužilo jako důkaz, že tvrdá hudba nemusí jít ruku v ruce s arogantní image nebo písničkami chudými na melodie. Příjemný hlas zpěvačky Rhiannon „Ritzy“ Bryan i kosmické zvuky její kytary do plného karlínského sálu dobře přenášel skvělý zvuk. Předvedli pěkný set v rozumné délce pětadvaceti minut.

Zvláštní spojkou ke koncertu Placebo byla projekce klipu Every You, Every Me s hudbou z playbacku. Teprve pak na scénu kapelu uvedlo video „dvacet let v sestřihu“. Kultovní britská formace letos totiž slaví dvě dekády od vydání svého prvního alba a aktuální turné je ohlédnutím za největšími hity. Na scéně je jinak už od roku 1992.

Nad očekávání dobrý zvuk vydržel plus minus i po zbytek večera. Z produkce celkem šestičlenné kapely – ústřední dvojici Brian Molko a Stefan Olsdal doplňují čtyři osvědčení spoluhráči – se nestal tolik běžný chuchvalec hluku a úvodní Pure Morning nebo Jesus’ Son vyzněly skvěle. V Molkově bezchybném zpěvu šlo rozeznat každé slovo.

Jako frontman strhává všechnu pozornost na sebe, ovšem přirozeně. Nemusí exhibovat, bez obav může jiným členům dát hodně prostoru a stejně je veškerá pozornost upřena na něj. Jeho sympatický „floutkovský“ projev pak dokreslují humorně agitační oslí můstky k písničkám. Působí sice trochu strojeně, ale ne nemístně.

Povýšeností zavání akorát dlouhé vyhřívání se v potlesku, za který navíc poděkoval jen výjimečně. Alespoň že Without You I’m Nothing, svou vzpomínku na Davida Bowieho a spolupráci s ním, zakončil slovy „thanks, David“. Fanoušci Placebo ale nejsou žádné třasořitky a drsnější projev je bezpochyby nerozhází.

Na vizuální image kapela jinak příliš nedá. Všichni jsou oděni v černém a nijak se nepředvádí. Jistě i kvůli soustředění na hudbu je spolu kapela už tak dlouho.

Střední část koncertu byla temnější a méně znalým mohly písničky začít splývat. Energický závěr strhujícího dvouhodinového koncertu rozjela po emotivní Lady of the Flowers skladba For What It’s Worth. Úplně na závěr punk–rockovou tvář Placebo nahradila téměř noisová.

Občas se stane, a to zejména mezi rockovými kapelami, že některá z nich naživo upřímně překvapí svou profesionalitou, nasazením a že strhne svým výkonem. A přesně to byl případ úterního večera. Z průměrně zapálených fanoušků se v průběhu večera stali skalní, již zapálení prožívali nirvánu.

Turné Placebo s největšími hity také odlišuje od koncertů jiných legend jedna zásadní věc: nehrají to nejlepší jen proto, že už na nic lepšího, nebo alespoň nového nemají. Výroční „best of“ turné je pro kapelu bezpochyby důstojný mezník, ale rozhodně ne poslední.

Hodnocení: 100 %

 

Právě se děje

Další zprávy