Recenze: Mesiáška Nao započala hudební revoluci. Teď se musí odpoutat od svých vzorů

Jan Mazura Jan Mazura
Aktualizováno 11. 8. 2016 20:11
Britská zpěvačka je označována jako r'n'b vizionářka. Její první plnohodnotné album For All We Know, které vyšlo na konci července, toto označení potvrzuje, i když ne na sto procent. "Pokud má být skutečným hudebním mesiášem, bude se muset příště od svých vzorů odpoutat zcela a především ještě více napnout kreativní síly," píše v recenzi Jan Mazura.
Nao
Nao | Foto: archiv zpěvačky

Reputace osmadvacetileté zpěvačky Česko zatím plně nezasáhla, nicméně na ostrovní scéně není Nea Jessica Joshua alias Nao (neplést s její izraelskou jmenovkyní) žádný nováček.

Má za sebou sérii EP na vlastním labelu Little Tokyo a letitou koncertní praxi. Vystudovala také jazzový zpěv na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama a na svou minulost upozorňuje použitím názvu staré jazzové písně v titulu alba.

Nao
Nao | Foto: archiv zpěvačky

Její debut, respektive dvojalbum, však s jazzem nemá společného téměř nic. Vznikalo dva roky a je originální kombinací funku, slizkého popu osmdesátých či devadesátých let, současného r'n'b a progresivní elektroniky. Místy se výrazněji vychýlí jedním směrem, ale většinou žánry míchá.

Například In the Morning a jedna z nejzdařilejších písní Blue Wine jsou v zásadě melodické písničky plné dramatické výstavby a elektronických ruchů s produkcí, za jakou by se nemuseli stydět Peter Gabriel ani Björk. Trophy, s hostujícím britským zpěvákem a producentem A. K. Paulem, by pro změnu mohla být experimentálním raritním trackem zpěváka Prince.

V duchu současného r'n'b jsou pak singly Bad Blood, Fool to Love nebo asi největší hit Girlfriend s propracovanými instrumentálními melodiemi a zatěžkaným beatem. Závěrečná Feels Like (Perfume) s až beatlesovskou hravostí a melodií zapamatovatelnou na první poslech dobrý dojem z desky potvrzuje. Celkem osmnáct skladeb obsahuje také tři krátké vsuvky s očíslovaným názvem Voice Memo. Jde o demo nahrávky písní nerealizovaných v plné míře.

Písničky, částečně v sofistikované elektronické produkci GRADESe, znějí zastarale a moderně zároveň a každá stylová proměna je přesvědčivá a umně provedená. Materiálu by však neuškodilo více kontrastu, zejména co se takřka identických temp týče. Neuspěchanost lze ale vysvětlit jako součást koncepce a jistě je i odrazem zpěvaččiny „cool“ povahy.

Hlas má Nao posazený vysoko a zní často velmi mladě. Není mimořádně silný, ale zapamatovatelnost nepostrádá. Jeho barva je navíc umocněna bohatými vokály, které si zpěvačka nazpívala sama. Připočteme-li k němu ještě propracovanost zvukových detailů a místy špetku ponurosti, nabídne se přirovnání k alternativnější kolegyni FKA Twigs.

Že Nao naznačuje nové směřování současného r'n'b, nelze popřít. Doposud – včetně desky For All We Know – však její novátorství spočívalo především v umné a originální recyklaci již existujícího. Pokud má být skutečným hudebním mesiášem, bude se muset příště od svých vzorů odpoutat zcela a především ještě více napnout kreativní síly.

Hodnocení: 85 %

NAO - Girlfriend | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy