Recenze: Mňága a Žďorp na novém albu omládla, i po 30 letech zní pořád svěže

Petr Adámek Petr Adámek
1. 4. 2017 12:00
O nové nahrávce Třínohý pes frontman Mňágy a Žďorp Petr Fiala prohlásil, že jim na ní hodně záleželo a chtěli ji ve studiu udělat co nejlépe. Otřepané muzikantské klišé naštěstí výsledná desítka písniček potvrzuje.
Mňága a Žďorp
Mňága a Žďorp | Foto: archiv kapely

Sestava z Valašského Meziříčí si už dávno nemusí nic dokazovat. Respekt hudební scény napříč žánry jim před pěti lety okázale dosvědčily tituly Dáreček a Dáreček II. Šlo o tři disky s více než čtyřicítkou jejich písní v podání snad všech významných muzikantů od mainstreamových Kryštof a Tří sester až po sestavy z opačného konce spektra jako WWW či Už jsme doma.

Mňága a Žďorp
Mňága a Žďorp | Foto: archiv kapely

Taktéž mezi svými fanoušky mají jistou, téměř neotřesitelnou pozici. Když spustili crowdfundingovou kampaň na předchozí počin Made in China s cílovou částkou půl milionu korun, vybrali o osmdesát tisíc víc. A ještě úspěšnější byla veřejná sbírka v případě aktuální nahrávky. O to víc je sympatické, že Mňága neustrnula a snaží se i po třiceti letech existence posouvat.

Před třemi lety měla umělecký progres zajistit exotická destinace natáčení, avšak ve výsledku zůstalo spíš u nevyplněného přání. Nový materiál svěřila šestice do rukou Milanu Cimfemu z jednoho z nejlepších domácích studií Sono a neprohloupila. Zkušený producent dokázal Mňágu "omladit", což je v případě kapely s takto výrazným a rozpoznatelným rukopisem a více než desítkou albových zářezů na paži cenný úspěch.

Každá píseň má vlastní specifickou atmosféru a zaměnitelnost skladeb rozhodně nehrozí. Jasným hitem na první dobrou je svižnější kousek Znali se sotva hodinu s výrazným saxofonovým motivem. Pokud bude některá z čerstvých skladeb fungovat podobně jako největší hity typu Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo nebo I cesta může být cíl, pak to bude právě tato.

Nejnečekanějším kouskem v tracklistu je zasněná Odpolední, dost možná nejatmosféričtější píseň, kterou kdy skupina natočila. Na krku mám závaží pár naopak překvapí nečekaně tvrdým kytarovým riffem. Apoštol chaosu a zmatku si hraje s reggae postupy, závěrečná Co bude pak se zase propůjčila country. Zkrátka od všeho něco.

Svůj podíl na zmíněném omládnutí Mňágy má i řada hostů (z těch mediálně známějších jmenujme trojlístek z Monkey Business Holý-Ruppert-Černochová nebo excentrickou písničkářku Nikolu Muchu), avšak všichni z přítomných využívají svůj prostor pokorně a s respektem k Mňáze.

Petr Fiala a spol. natočili svěže znějící desku a oslavy třiceti let existence si mohou užít v naprosté herní pohodě.

Hodnocení: 75 %

Mňága a Žďorp - Celý ten zbytek tebe | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy