Recenze: Massive Attack stále patří do světové extraligy. Z jejich setu na Rock for People mrazilo

Petr Adámek Petr Adámek
6. 7. 2016 14:50
Po zklamání s unavenými a špatně nazvučenými The Offspring měli druzí headlineři festivalu Rock for People vcelku snadnou pozici. Na kompromisy se ale nehrálo a jejich show (jako obvykle) tnula do živého.
Massive Attack
Massive Attack | Foto: ČTK

Byla to vlastně zvláštní shoda náhod. Před osmi lety viselo na plakátech královéhradeckého festivalu jméno The Offspring a společně s nimi největším písmem taktéž Massive Attack. Tlupa kolem Dextera Hollanda tehdy na letišti zanechala hodně rozpačitý dojem, zatímco na vystoupení, které předvedli Robert Del Naja and Daddy G a spol., se vzpomínalo ještě dlouho. A časy se nemění – letos to dopadlo úplně stejně.

Do ruda zbarvená stage se na hodinu a půl stala výpovědí naší doby. „Brexit může Čechům bydlícím v Británii zkomplikovat život.“ „Británie je zjevně na cestě k omezení vlastní prestiže ve světě.“ Z těchto a dalších realistických vzkazů, kterými kapela na koncertech pravidelně reaguje na současné dění, běhal mráz po zádech a pánové na pódiu jimi vyšponovali už tak jiskřivou a emotivní atmosféru na maximum.

Massive Attack umějí uhranout nejen slovy, ale samozřejmě také svojí produkcí. Skupina novým materiálem zrovna neplýtvá, vždyť během necelých třiceti let na scéně poslala do světa pouhých šest řadových desek a na nové dlouhohrající album se čeká už šest let. Přesto mají frontmani 3D a Daddy G v rukávu dostatek dnes už kultovních hitů v čele s čtvrtstoletí starou Unfinished Sympathy, která zazněla na úplném konci vystoupení.

V setlistu se objevily i novinky z letošního EP Ritual Spirit, na pódiu kromě tradičních vokalistek také vzácní hosté z projektu Young Fathers ověnčení prestižní cenou Mercury Prize. Snad jen škoda, že závěrečný bonbonek v podobě patrně největšího hitu Teardrop už nepřišel.

Triphopové duo svými hutnými beaty přímo vybízí k rozpohybování pohybového aparátu, ale o nějaké radostné juchandě nemůže být ani řeč. Kdo by snad v programu závěrečného dne Rock for People hledal něco veselejšího, ideálním řešením byla mladá krev Chvrches, během jejichž setu se před druhým největším pódiem vyplavovaly endorfiny ve velkém.

Chemické reakce, tentokrát nakopnuté adrenalinem, probíhaly díky hejskům z Enter Shikari. Ti své obvyklé řádění na pódiu sice lehce omezili, avšak stupeň šílenství bohatě doplnil jeden z fanoušků, který se vydal crowdsurfovat s lyžemi (!!!) na nohou. Zahanbit se nenechali ani Anti-Flag, kteří se jednoznačně stali držiteli nepsaného ocenění největší circle-pit festivalu. A vzpomínat se bude i na The 1975, kteří kromě svých uhlazených tvářiček předvedli i ty arogantní.

Dvaadvacátý ročník Rock for People je minulostí. A co je pro organizátory i diváky nejdůležitější, je fakt, že položky v kolonce „co se povedlo“ bohatě převyšují nad těmi negativními.

Hodnocení: 75 %

 

Právě se děje

Další zprávy