Recenze: Janet Jackson se zřekla sexu a novým albem vzdává hold bratrovi Michaelovi

Daniel Maršalík
14. 10. 2015 8:00
Sedm let trvala pauza mezi vydáním desátého a jedenáctého studiového alba Janet Jackson. Novinka Unbreakable je zároveň její první deskou od úmrtí bratra Michaela a od vstupu do manželského svazku s katarským podnikatelem Wissamem Al Manou, což se projevilo zejména v textech. Více v recenzi Daniela Maršalíka.
Janet Jackson
Janet Jackson | Foto: ČTK

Recenze – Janet se na Unbreakable vrátila k osvědčenému tvůrčímu týmu s Jimmy Jamem a Terry Lewisem, se kterými ji pojí desítky úspěšných písní. Společně namíchali velmi moderní koktejl současného popu s přesahem k RnB, EDM a funku.

Janet Jackson - Unbreakable
Janet Jackson - Unbreakable | Foto: Rhythm Nation

Novinka plynule navazuje na sound, který Janet s producentskou dvojicí započala tvořit před třiceti lety na albu Control, a zároveň nasála prvky současné pop music. Je to podobná změna kurzu v pojetí zvuku, jaká nastala v Janetině diskografii s albem The Velvet Rope v roce 1997.

Janet Jackson se nikdy nemohla chlubit silným hlasem, jaký měly Mariah Carey nebo Whitney Houston. Přesto si umí napsat skladby přímo na tělo, kde prodá svou jemnost a romantičnost. A přesně taková je i na své jedenácté řadovce, i když ne pořád.

Její bratr Michael v ní v duetu Scream dokázal probudit divočejší, animální stránku, kde se odvázala v hlubších tónech. Do hloubek se pustila i ve skladbě The Great Forever a právě v této poloze hlasově velmi připomíná svého slavnějšího sourozence. Jako další upomínka na něj působí použití dechu jako rytmického perkusního nástroje.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Největším holdem je písnička Broken Hearts Heal, v textu Janet vzpomíná na úžasné dětství plné hudby a tance, ale také na léto, kdy Michael umřel, a prázdnotu, kterou cítí dodnes. V refrénu zpívá, že jejich láska nemá hmotný charakter a odkazuje k Alláhovi, čímž vyprovokovala spekulace, zda nekonvertovala k islámu.

Prvním singlem z Unbreakable se stala neosoulová No Sleeep s hostujícím raperem J. Colem. Skladba není na první poslech hitová, zvlášť pro Evropany. Působí jako klidné moře před bouří. Janet stylem zpěvu i erotickým dusnem navazuje na svůj největší hit That's The Way Love Goes. A i když skladba a potažmo celá deska má silný erotický náboj, je to pravděpodobně nejcudnější album ze zpěvaččiny dospělé kariéry. Janet zpívá o lásce, věrnosti a citech, ale slovo sex nezazní ani v jednom ze sedmnácti tracků.

Američanka byla vždy absolutní špičkou v tanečním popu. Většina choreografií známých z klipů zůstává dodnes legendárních. Jenže Janet bude brzy padesát let a zůstává otázkou, jakým směrem se teď vydá. O vyloženě taneční videoklip si říká tvrdší a zároveň lehce plující RnB skladba BurnItUp! s hostující Missy Elliot a nebo houseová Night s výraznou basovou linkou a postupným hudebním vrstvením.

Z balad zaujme jazzem dýchající After You Fall, kde zpěvaččin hlas doprovází pouze klavír. Ty nejlepší pomalé písničky jsou na konci alba (Black Eagle a Well Traveled) těsně před závěrečnou Gon' B Alright, skladbou, která se od ostatních písní výrazně odlišuje. Jedná se o funk s vysamplovanou Dance to The Music od legendární kapely Sly & the Family Stone. Janet, ačkoliv nebyla součástí rodinného bandu Jackson Five, dokázala, že muziku cítí podobně jako její starší bratři.

Janet Jackson prodala přes 140 milionů desek a svou jedenáctou řadovkou si ostudu neutrhla. Unbreakable je jejím nejlepším počinem v 21. století. Zájem o zpěvačku dokazují i vyprodané koncerty z aktuálního turné. Tento týden Janet oznámila termíny evropské části Unbreakable Tour a nejblíže Česku vystoupí 18. dubna 2016 v Berlíně v Německu.

Hodnocení: 75 %

Janet Jackson - "No Sleeep" Feat. J. Cole | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy