Recenze: Franz Ferdinand našli novou jiskru v minulosti

Adam Pešek
29. 8. 2013 7:39
Franz Ferdinand zní jako jukebox se selekcí hitů od šedesátých do osmdesátých let
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Správné myšlenky, správný čas, správný čin. Tak se jmenuje nová deska miláčků indie rockového publika Franz Ferdinand.

Headlineři největších evropských festivalů rozhodně byli na správném místě, když během kytarové renesance kapelu zakládali. Teď se jim jako dobrý tah osvědčilo schématy nesvázané šátrání v rockové minulosti.

Retro na dva způsoby

Hudebníci, kteří se aktivně věnují prevenci stárnutí konkrétního hudebního stylu, obvykle volí dva přístupy. Buď s jeho odkazem pracují a osvojená schémata uchopují skrze současné hudební prostředky, nebo se obrací k archivům a snaží se přijít s takovou produkcí, u níž jen stěží odhadujeme datum vydání.

Foto: Aktuálně.cz

Rock po přelomu tisíciletí prožíval krizi a jako účinný lék na uvadající popularitu se ukázala vlna garážových a post-punkových revivalů. Franz Ferdinand sice tehdy nepatřili k průkopníkům, ale v podhoubí vytvořeném The Strokes, The White Stripes nebo Interpol se jejich verze kytarové hudby, na níž holky budou tančit, dokonale uchytila.

Vydali dvě skvělé desky, jenže po třetí zbyl jediný globální hit (Ulysses) a unavená kapela se raději poroučela k dočasnému odpočinku.

Po čtyřech letech se na scénu vrací se sebevědomě nazvanou deskou Right Thoughts, Right Time, Right Action. Estetika jejího obalu už tradičně konvenuje nekomplikované hudební tvorbě Franz Ferdinand.

Dvouslovná hesla jsou napsaná v šipkách směřujících doprava, název kapely je v šipce ukazující doleva. Pokud z nich uděláme ukazatele na časové ose, dostaneme dost dobrou ilustraci aktuálního stavu Franz Ferdinand.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jejich nejnovější počin totiž uvažuje současně, ale při skládání se kapela obrátila striktně k hudební minulosti. Konkrétně k dobám, kdy rock v globálním měřítku vzkvétal a kdy se na kytarovou hudbu běžně chodilo do klubů tančit.

Skládání rockových puzzle

Už úvodní skladba Right Action představuje zábavnou retro skládačku. Ke skočnému rokenrolovému vykopnutí s výraznou basou se přidávají psychedelické klávesy jako vystřižené od The Doors, swingující zase sloky končí se syntetickými trumpetami.

Foto: Aktuálně.cz

V dalších skladbách potkáte jednoduché synťáky nové vlny, funk rockový groove, surf rockové vícehlasy, primitivní garážový zvuk nebo třeba parafráze post-punku.

Franz Ferdinand jsou trochu jako jukebox se selekcí hitů od šedesátých do osmdesátých let, jehož software se porouchal, data se rozsypala a přístroj si sám našel alternativní algoritmus pro jejich zpětnou rekonstrukci.

Vůbec nejzřetelnější je to ve skladbě Stand on the Horizon. Do dojemného nápěvu se rozezní funk rocková rytmika a postupně se jako pásmo rozlézá do dálky i šířky - přes pop rock s dotykem orchestru až po monumentální novovlnný závěr. Tempo a základní kostra zůstává stejná, ale obal se postupně proměňuje a po drobných krůčcích vyvíjí.

Kapela tak rockovou historii nazírá coby arzenál prostředků a snaží se v nich hledat, jaké dílky do sebe budou zapadat. Takový přístup dnes vyznává většina mladých kapel, která si uplynulé hudební éry nezažila na vlastní kůži a vnímala je až ex post v době, kdy fyzické sbírky v policích začaly nahrazovat digitální soubory dostupné na pár kliknutí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nicméně, na rozdíl od Bloc Party nebo podobných se kapela se jménem slavného arcivévody nesnaží o propojení s elektronikou nebo jinou současnější produkcí. Dost dobře si vystačí s oprašováním výkladních skříní.

Minulost má schopnost křísit

Většina dosavadních ostrovních kritik se s opovržením pozastavuje nad kvalitou textů. Není se čemu divit, dlouhé noci nad nimi pravděpodobně nikdo neprobděl. Sdělení suplují jednoduché veršíky, absolutní rýmy nejsou výjimkou a skoro to zní, jako by slova měla jediný účel - rozeznít Kapranosův hluboký hlas. Vybočuje snad jen pocitově ambivalentní post-punková balada The Universe Expanded.

Foto: Aktuálně.cz

V její vizi budoucnosti se vesmír smršťuje a čas jde pozpátku, znaménko u jednotlivých emotivních situací se proto obrací a dnešní ztráta blízkého vlastně ničemu nevadí.

Jinak byste v jednoduchých rýmovačkách důmyslnější přístup pohledali. Mají kouzlo leda coby nonsensové říkanky. Díky takovému jim zato je vlastní lehkost, působí uvolněně a skvěle sedí k přepínání mezi oživenou kytarovou historií.

Na čtvrté desce už si Franz Ferdinand neměli co dokazovat. Fanoušků v zádech mají dostatek a asi je jim jasné, že podruhé díru do světa neudělají. Ačkoliv si tentokrát jako producenta pozvali severského elektronického šprýmaře Todda Terjeho, paradoxně s ním připravili svou nejméně rozjařenou a okázale energickou desku. Vykašlali se na úmorné hájení vlastních pozic a místo toho se s nimi na parket vrátila taneční zábava.

Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action. CD, LP, 35 minut. Domino Records, 2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy