Recenze: Emma Smetana není egocentrická primadona. Jako zpěvačka má velký potenciál

Jan Mazura Jan Mazura
Aktualizováno 13. 4. 2016 20:02
První možnost slyšet v ucelené podobě hudbu z povedeného březnového alba What I've Done české zpěvačky Emmy Smetany se naskytla včera večer v pražském Lucerna Music Baru. Kapela si sice ještě ujasňuje svou image a technické problémy se řeší za chodu přímo na pódiu, ale osobnost a zpěv Smetany z těchto věcí dělá něco zcela nepodstatného.
Emma Smetana v pražském Lucerna Music Baru.
Emma Smetana v pražském Lucerna Music Baru. | Foto: ČTK

Emma Smetana je přirozená a bezprostřední, což dnes v hudbě rozhodně není standard. Její zpěv nikdy nedoprovází afekt, a i když se během koncertu třikrát převlékne, nepůsobí jako egocentrická primadona toužící po pozornosti.

Vizuální styl její osoby i nové desky je originální směsí hipsterských atributů a francouzské elegance, ale ani z těch nečiší žádná póza nebo přehnaný komerční kalkul.

Dojem z koncertu sice narušují drobné logistické prodlevy a příliš vážně se beroucí doprovodná kapela – tedy až na producenta a kytaristu Jiřího Buriana –, ale Smetana to vše bohatě kompenzuje oční i slovní komunikací s publikem a roztomile nervózním chováním. Vyvolává zkrátka dojem, že se na ni nelze za nic zlobit.

Naštěstí to není potřeba, ani když se jedná o to nejdůležitější, tedy o zpěv. Hlas má nesmírně silný a jistý, až se nechce věřit, že ho profesionálně začala používat teprve nyní.

Perfektní angličtina a francouzština nejlépe vynikají v pomalých a komorních věcech, kterých, nutno říci, bylo zpočátku koncertu možná až příliš. Chuť tančit a bavit se, kterou v lidech vyvolala obstojná předkapela The Silver Spoons, tak přišla trochu vniveč. Po pomalejším rozjezdu však „spadlý řemen“ Smetana brzy nahodila zpět a některé písně co do rockového drivu nakonec předčily své předlohy z alba až několikanásobně.

Zpětně se pak potvrdil důsledek pozvolného startu: nedostačující repertoár. Sotva devadesátiminutový koncert kapela ještě utáhla, ale pro energický začátek a zároveň konec zatím nemá dostatek materiálu. Už závěrečná skladba musela být coververzí a o přídavku ani nemohla být řeč. Světlo a reprodukovaná hudba vše jasně utnuly bez prodlení. Jistě však nebude trvat dlouho, než počet songů vzroste.

Emma Smetana v pražském Lucerna Music Baru.
Emma Smetana v pražském Lucerna Music Baru. | Foto: ČTK

Samotný křest proběhl nedlouho po začátku. Již zmiňovanou logistickou nedotaženost akce – například po desce i šampusu jako by se slehla zem – pomohli improvizovaným „stand-upem“ spasit kmotři Milan Cais s Mardošou, zpěvaččini oblíbenci.

Další host večera Matěj Ruppert koncert svým duetem se Smetanou také příjemně osvěžil. Ze všech zúčastněných jako by vyzařovala nefalšovaná důvěra v její talent a snaha pomoct jí dát hudební kariéru rychleji do pohybu.

Emma Smetana je nová výrazná tvář české scény, která má velký potenciál a která si zaslouží podpořit. Jako každá popová zpěvačka pochopitelně má určitou image, ovšem ta nikdy nezastírá její upřímnou radost z toho, že po letech v jiných oborech se konečně věnuje tomu, co ji dělá nejšťastnější. A co je hlavní, umí tento pocit předat i publiku.

Špatně se o mně píše v médiích, která jsou mi jedno, bulvár se mě absolutně nedotýká, nerespektuji ho, říká zpěvačka a moderátorka Emma Smetana. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy