Recenze: Anna K. je opět ve formě. Na albu Světlo hodila trable za hlavu a míří dál

Jan Mazura Jan Mazura
28. 3. 2017 10:30
Nové album dvaapadesátileté zpěvačky signalizuje blýskání na lepší časy jak v jejím osobním, tak v profesním životě. „Deska Světlo je totiž především příslibem do budoucna,“ píše v recenzi na nové album Anny K. Jan Mazura.
Anna K.
Anna K. | Foto: Martin Linhart

Zatímco šest let starý Relativní čas reagoval na nepříjemné onemocnění, které Anna K. prodělala, z novinky sálá jeho úspěšné překonání - vitalita, vnitřní síla a snaha posunout se v životě dál. A tomu nelze nefandit!

Anna K. - Světlo
Anna K. - Světlo | Foto: BrainZone

Při soustředěném poslechu sice zachytíme i vážnější místa nebo melancholii, ale smutek, natožpak deprese jsou ty tam. Tón desky ovšem není naivně "sluníčkový". Pozitivita je opravdová a nakažlivá, i když těžce vykoupená.

Příjemné písničky v typickém pop-rockovém duchu stojí na košaté vrstvě kytar, které nahrál jejich autor a zpěvaččin životní partner Tomáš Vartecký. Ústřední dvojici se společně podařilo vytvořit soudržnou sbírku jedenácti písní bez větších žánrových výkyvů a se třemi relativně silnými hity - Vždycky se budeme znát, Děti krásy a Pyramida Boha slunce. Vyrovnaný a oduševnělý hlas Anny K. je jejich hlavním pojítkem.

Ruku k dílu přiložili také dva britští producenti Steve Lyon a Jay Reynolds, z nichž první jmenovaný se může pochlubit spoluprací s The Cure, Depeche Mode, Paulem McCartneym a taky třeba s Davidem Kollerem na jeho předloňském ČeskosLOVEnsku. V bookletu ani v klipu nelze přehlédnout ještě Jana P. Muchowa. Dobrá práce zkušeného týmu je slyšet z každé vteřiny.

Paradoxně účast některých ryze hudebních hostů na první poslech vyznívá rozpačitě a hodně překvapivě. Třeba píseň Milá s afektovaným vokálem Roberta Kodyma působí spíš jako parodie sebe sama a je spíš směšná než hravá. Těžko bychom hledali dva více nesourodé zpěváky…

Ještě větším bizárem - a to při vší úctě k autorům - je balada Prokřehlá z dílny Svěrák-Uhlíř. Oproti Milé si alespoň nehraje na něco, čím není, a nepochybně vznikla na základě vzájemných osobních sympatií nebo jiného příběhu, a tak si nezaslouží jen tak smést ze stolu. Aura legendární dvojice nicméně uchopení vážně pojaté písně ztěžuje.

Zbytek desky trochu splývá, ale špatný není. Povedla se "coldplayovská" Až mě zachráníš nebo bonusová Hold a Little Place - další překvapení alba v podobě anglicky zpívaného indie-folkového duetu se zakladateli kapely Reef, tedy mužskou pěveckou dvojicí Garym Stringerem a Jackem Bessantem, známých už z dřívější zpěvaččiny produkce.

Ačkoli Anna K. po neplánované několikaleté pauze opět úspěšně "nahodila", album Světlo je především příslibem do budoucna. Nepovedené rozhodně není, ale zdá se, že v plné tvůrčí síle zpěvačka bude až příště.

Hodnocení: 70 %

ANNA K. - Vždycky se budeme znát | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy