Rebecca předběhla i Biebera a zasedla na trůn nenávisti

Karel Veselý
2. 4. 2011 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Justin Bieber se svým voskovým dvojníkem u Madame Tussauds v Londýně
Justin Bieber se svým voskovým dvojníkem u Madame Tussauds v Londýně | Foto: Reuters

Doporučujeme

Nejlepší věci na světě jsou zadarmo, řekl si torontský producent Abel Tesfaye alias The Weeknd - a svoje debutové album House of Balloons vypustil na internet zdarma. Nad zvláštní kombinací r´n´b popu a zasněného indie rocku už nadšeně slintají hudební novináři, vás od něj dělí jediný klik.

Z koncertů stojí za pozornost návštěva kanadských psychedelických rockerů Black Mountain v Lucerna Music Baru. Když hráli u nás poprvé v roce 2007, znala je hrstka nadšenců; teď jsou z nich regulérní hvězdy vymetající nejslavnější festivaly. Svůj kosmický rock přivezou do Prahy v pátek 8. dubna. 

Už tuto neděli dorazí do Paláce Akropolis kapela Hjaltalín, nejnovější senzace z Islandu. Doma sbírají ceny a hypnotizují žebříčky, ve zbytku světa ještě jejich rock provázaný se soulem čeká na objevení.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Zpráva týdne

Kdo je v současném popu nejvíc nenáviděná osoba? Až do středy to byla teenagerská senzace Justin Bieber, pak ho z pomyslného trůnu sesadila třináctiletá ne/zpěvačka Rebecca Black, která se v polovině března proslavila virálním hitem Friday. Hitparádu antipatií sestavil web ReadWriteWeb, jenž spočítal uživatele, kteří na populárním portálu YouTube klikli u klipů na tlačítko "nelíbí".

Oscar 2010 - Justin Bieber
Oscar 2010 - Justin Bieber | Foto: Reuters

Kanadský zázrak Bieber, který je právě na evropském turné, má hned pět z šesti nejvíc nenáviděných klipů; patří mezi ně i hit Baby, který je historicky nejpopulárnějším videem na YouTube a jako první video právě překročil 500 milionů shlédnutí. Ale ne všichni z té půl miliardy diváků byli spokojení - tlačítkem "nelíbí" ho oznámkovalo 1,17 milionu lidí.

Ani Bieber ale nemohl "odolat" útoku Rebbecy Black, jejíž píseň Friday si během dvou týdnů internetové kariéry vysloužila 70 milionů diváků, ale také 1,3 milionu "nelíbí". Tlačítko vyjadřující kladné sympatie naopak zmáčklo jen 160 tisíc uživatelů.

Jinak si ale Rebecca Black na nedostatek opravdové popularity stěžovat nemůže a virální kariéru proměňuje v úspěchy. V oficiálním americkém žebříčku skladba vyskočila už na číslo 58, přestože ji zatím nehrají rozhlasové stanice. Je také nejpopulárnější skladbou nového interpreta, v Británii i v Kanadě doputovala na číslo 61. Zisky z prodejů ovšem inkasují autoři písně a klipu ze společnosti Ark Factory.

 

Další zprávy

Společnost Amazon zveřejnila internetový hudební přehrávač, který využívá technologie "datových mraků". Služba umožní posluchačům nahrát si do internetového skladiště až pět giga hudby a pak si ji přes tento přehrávač pouštět na svých mobilních zařízeních připojených k síti. Amazon jako první z velkých hráčů představil svoji vizi hudební technologie budoucnosti. Podobné služby chystají i Google a Apple, na jejichž přehrávačích ale - celkem pochopitelně - Amazon Cloud Player fungovat nebude.

Foto: Aktuálně.cz

Čtyři největší vydavatelé hudby se spojili a zorganizovali charitativní album pro Japonsko postižené zemětřesením a tsunami. Na albu obsahujícím skoro čtyřicet skladeb se objevily hity od Adele, Eminema nebo Foo Fighters. Deska se už prodává přes iTunes (obsadila první příčku žebříčku v 18 z 22 sledovaných zemí). V obchodech se Songs for Japan objeví 4. dubna a zisky půjdou pro Japonský červený kříž.

Arcade Fire si připsali další, tentokrát domácí úspěch: jejich album The Suburbs získalo po Grammy a Brit Award také nejprestižnější hudební kanadskou cenu Juno. Kapela získala kromě trofeje pro nejlepší album ještě tři další ocenění a stala se nejúspěšnějším interpretem slavnostního večera. Titul umělec roku si odnáší veterán Neil Young a do síně slávy vešla Shania Twain.

Koncertní album budou 12. dubna v Rock Café nahrávat pražští hiphopoví experimentátoři WWW. Skupina má také dva
nové klipy (zde a zde). Ty pro ně vytvořil režisér David Vrbík podle prací malíře a hlavního textaře WWW Luboše Typlta.

Eddie Vedder z Pearl Jam natočil druhé sólové album Ukulele Songs; jak napovídá název, hlavní slovo na něm bude mít zmíněný nástroj. Objeví se na něm i coververze písní Everly Brothers nebo Mamas and the Papas a mezi hosty jsou Cat Power či Glen Hansard. Deska vyjde na konci května.

Za oceánem začali hledat herce pro hlavní roli v chystaném snímku o zastřeleném rapperovi Tupacu Shakurovi. Casting probíhá na internetu - a pokud máte pocit že se nejúspěšnějšímu rapperovi historie se 75 miliony prodaných hudebních nosičů podobáte (přiznávám, dost nepravděpodobné), můžete svůj portrét nahrát na web In Search Of Tupac do konce dubna.

 

Žebříčky

Foto: Aktuálně.cz

devět týdnů vládne britskému albovému žebříčku Adele s albem 21. Podobně dlouho seznamu nejprodávanějších desek vládla z ženských interpretek jen Madonna s The Immaculate Collection; a úplně naposledy se podobný kousek podařil The Beatles s jejich hitovou kompilací 1 v letech 2000 a 2001. Úspěch Adele podtrhuje druhé místo její starší desky 19 i to, že ji neohrozila ani novinka The Strokes, která je třetí. Adele vládne i v singlech: Someone Like You se po týdnu vrátilo do čela a sesadilo Don't Hold Your Breath od Nicole Scherzinger, členky Pussycat Dolls.

I v USA se hlavní žebříčkové zprávy točí kolem ženské interpretky - Katy Perry dobyla číslo jedna už se čtvrtou skladbou z desky Teenage Dream. Jejímu Ehitu .T. pomohl na vrchol hostující Kanye West. Perry je teprve devátým interpretem historie, který na číslo jedna dostal čtyři skladby z jedné desky a prvním od roku 2004, kdy se to povedlo Usherovi. Náladu jí ovšem může zkazit to, že Teenage Dream se prodalo z devíti „čtyřhitových" desek zdaleka nejméně kusů - jen milion. Nejprodávanější album v USA má zpěvák Chris Brown, který se úspěšně vrací po fackovacím incidentu s Rihannou na loňském předávání Grammy. Vypadá to, že i negativní publicita funguje. 

V Čechách se vedení ujala skupina Škwor s novinkou Drsnej kraj; Green Day i Britney se museli sklonit i před Kabátem nebo Třemi sestrami. V rozhlasových rotacích vládnou Martin Solveig a Dragonette se skladbou Hello.

 

Nové desky

Noah and the Whale: Last Night on Earth - Otcové současné londýnské folkové horečky přicházejí s třetím albem. „Je to záměrně vytvořené provinilé potěšení," konstatuje smířlivě portál Under The Radar, zatímco kritik deníku The Independent se hrozí: „I kdyby to bylo myšleno jako vtip, stejně to nechci poslouchat."

Foto: Aktuálně.cz

Snoop Dogg: Doggumentary (EMI) - Losangelský klasik se vrací s albem odkazujícím se názvem na jeho slavnou desku z roku 1993. Mezi hosty jsou Kanye West i country písničkář Willie Nelson. „Poslouchat desku v celé její podobě je velmi těžké, ale když si z playlistu ukrojíte ty povedenější dvě třetiny, získáte velmi slušný příspěvek do rapperovy diskografie," píše All Music.

The Dodos: No Color (French Kiss) - Excentrické indiefolkové duo ze San Francisco vydává čtvrtou desku, na které hostuje například zpěvačka Neko Case. „Na albu nenajdete slabší track - a ačkoliv Dodos se tentokrát nesnaží zkoušet věci, které by předtím ještě nedělali, je tato umírněnost vlastně k dobru věci," hodnotí novinku portál No Ripcord.

Pharoahe Monch: W.A.R. (We Are Renegades) (W.A.R. Media/Duck Down Music) - Americký rapper se vrací po čtyřech letech s konceptuálním albem o válkách budoucnosti. „Pharoahe nabízí soustředěnou analýzu našeho světa podanou zuřivou pouliční rétorikou," konstatuje Clash Magazine.

Green Day: Awesome As F**k (Reprise / Universal) - Nový živák amerických rockerů zaznamenává jejich turné k albu 21st Century Breakdown, ačkoliv ze sedmnácti skladeb jich patří na poslední desku jen pět. Všeobecné hodnocení zní, že „příležitostný fanoušek Green Day si album neužije tolik jako ten, který s nimi bude vzpomínat na staré dobré časy, které prožil v blízkosti jejich hudby".

 

Klip týdne

Newyorští rockeři TV On The Radio chystají na polovinu dubna nové album Nine Types of Light a na jeho propagaci vytáhli silný kalibr v podobě singlu Will Do. Společně s kapelou se v něm vydáme do virtuální reality, která má vyřešit naše romantické problémy, ale nakonec všechno ještě víc zamotá. Skvělá skladba určitě navnadí na chystané album.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Britney Spears vydala nové album a v médiích se roztočila debata, nakolik je nahrávka Femme Fatale ještě produktem zpěvačky a nakolik jen produkční mašiny kolem ní. Portál The Daily Beast si všímá faktu, že Britney se osobně skoro nepodílí na propagaci, čímž se patrně minimalizuje možnost, že by mohla nenadálými excesy kampaň spíš pohřbít. Celá věc má podle magazínu i morální rozměr: tým kolem Britney se snaží vydělat na osobě, která může být psychicky narušená. „Skoro to vypadá, že zpěvačka má na mediálním humbuku kolem desky stejně malý podíl jako na jejím natáčení; jako kdyby ji label už nepotřeboval a stačilo mu jen její jméno," píše The Daily Beast.

Britney Spears koncertovala v ranní show Good Morning America
Britney Spears koncertovala v ranní show Good Morning America | Foto: Reuters

"Britney je prominentním příkladem zombie slávy, která pokračuje i dlouho poté, co kreativní kariéra umělce definitivně vyhasla," shrnuje pak situaci kolem zpěvačky blog Vulture v internetovém vydání New York Magazine.

Matematici a psychologové v The Daily rozebrali hudbu Radiohead a názorně ukázali, kvůli čemu jsou tak slavní. Výsledky? Mezi jinými jsou tu složky nedostatek serotoninu - 21%, nepříjemný pocit nejistoty - 15%, pocit viny za kariéru Coldplay - 5% nebo ignorování Miley Cyrus - 5%.

Když můžou Radiohead vydávat noviny, můžeme my udělat hudbu, řekli si hudební publicisté v deníku Guardian a natočili pod názvem The Radio Eds coververzi jejich skladby Creep. Aby nenechal balón na své straně hřiště, basák Radiohead Collin Greenwood jejich pokus hned zrecenzoval.

Guardian se ohlíží také za monstrózním festivalem indie rocku SXSW v Austinu a rozebírá umění správného názvu pro kapelu. „Zeptejte se sami sebe: dá se vaše jméno vyslovit (Schlachthofbronx!), vyhledat na Googlu (Man Man) nebo zapamatovat (I Was Totally Destroying It)?" radí na příkladech špatně zvolených jmen.

 

Varujeme

Foto: Aktuálně.cz

Slovensko se připravuje na hokejový šampionát, což sebou bohužel přináší i nevyhnutelnou touhu pořadatelů a muzikantů doprovodit klání svými písněmi. O oficiální hymnu šampionátu se postarala zpěvačka Kristina s kolotočářským popěvkem Life Is A Game, jehož refrén „ej ej ej" by zvládli skandovat i hokejisté s čerstvě vyraženými zuby.

Pop-rockeři Gladiator pro změnu v oficiální hymně domácího týmu zvolili trochu komplikovanější refrén se skandováním „heja heja", což by už někomu mohlo dělat problémy. Hokejový turnaj nenechal klidným ani rappery ze skupiny AMO, která natočila skladbu Za náš tím s refrénem „na - ná - na - ná".

Skutečným vítězem slovenského importu je ale tento týden jednoznačně rapper a porotce Rytmus, který v nové skladbě Jebe naskakuje na současný trend míchání taneční hudby a hip hopu. Kdo by chtěl tento šlágr kritizovat, měl by si uvědomit, že Rytmus sám přiznává, že i jemu „dobre jebe". Tady už musí kritik dát prostor psychiatrům.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy