Rave pamětníci The Orb přivezou vesmírný taneční relax

Kultura Kultura
7. 12. 2012 11:09
The Orb vystoupí 23. ledna v Lucerna Music Baru
Foto: The Orb

Praha - Britští pamětníci rave éry a průzkumníci vesmírných prostorů pod vlivem lehkých drog The Orb ani v roce 2012 nezapomněli na své kořeny v jamajské dub music a nahráli desku s ikonou tamní hudby Lee Scratch Perrym. Od reality se tak průkopníci ambient housu odpoutávají už více než dvacet let a do podobných nálad se pokusí dostat i české publikum. Vystoupí totiž 23. ledna v pražském Lucerna Music Baru.

Zakladatele a jediného stálého člena projektu Alexe Patersona doprovodí dlouholetý spolupracovník Philippe Le Gonidec a vizualizace Michaela Colese. Průřezové vystoupení by mělo obsáhnout i skladby z aktuálního alba The Orbserver in the Star House, byť bez živé účasti vokalisty Lee Scratch Perryho.

The Orb
The Orb | Foto: facebook.com/TheOrb

Patersonova spolupráce se Scratch Perrym začala už v roce 2004 na koncertě v Mexiku. Tam spojili své síly v rámci DJ setu a domluvili se na společné desce. Fanoušci na ni sice museli čekat několik let, letos se ale nakonec propojení dubových vlivů s přímým účastníkem jamajského hudebního dění dočkali i na studiové nahrávce.

The Orb jsou jednou z ikon elektronické taneční hudby přelomu osmdesátých a devadesátých let. Tehdy měl Paterson v oblibě táhlé skladby se stopáží kolem dvaceti minut, dokladem toho ostatně je třeba debutová deska The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld.

Naposledy na sebe Paterson přitáhl pozornost v říjnu 2010, kdy s Davidem Gilmourem (Pink Floyd) natočil desku Metallic Spheres.

Zajímavými hudebníky se nicméně obklopoval už od počátku kariéry. Nejprve sám působil jako hledač talentů, pak spolupracoval mimo jiné s Paulem Oakenfoldem nebo Jimmym Cautym - zakladatelem KLF.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy