Rapper Joaquin Phoenix napadl svého fanouška

Kultura Kultura, Red Kul
13. 3. 2009 18:23
Jde o pokračování boratovsky dotažené mystifikace?

Londýn - Herec Joaquin Phoenix pokračuje ve své usilovné přeměně v rappera. Při svém druhém veřejném vystoupení, v nočním klubu Miami Beach, dokonce v rámci autenticity slezl z pódia a vrhl se na fanouška, který ho provokoval. Pak zasáhla ochranka.

Ani po tomto incidentu však není jasné, jestli hvězda snímků 8 mm, Walk the Line a Vesnice opravdu skončila s hereckou kariérou, nebo jde o pokračování boratovsky dotažené mystifikace. Celému koncertu byl totiž přítomen jeho švagr Casey Affleck s kamerou, který prý o Phoenixově proměně točí dokument.

Několik návštěvníků klubu BBC přímo řeklo, že jim to celé přišlo "trochu nahrané". Jeden z nich si všiml, že kamera přeostřila na detaily těsně předtím, než se Phoenix na fanouška vrhl (video BBC najdete zde).

Foto: Aktuálně.cz

Produkce se prý nicméně divákům líbila, přestože Phoenixovi s DJem za zády nebylo moc rozumět. Bývalý herec a budoucí rapper na sebe nechal publikum v klubu čekat přes čtyři hodiny. Na pódium nastoupil ve dvě ráno v uváleném obleku s cigaretou v ruce a novým lookem, který zahrnuje nepěstěné vousy a vlasy.

Phoenix už loni v říjnu oznámil, že končí s herectvím a bude se věnovat kariéře hiphopové hvězdy. Za tímto účelem si nechal narůst obří plnovous a začal se oblékat jako bezdomovec. V několika televizních pořadech mluvil zcela z cesty, v Late Show na kanálu CBS úplně odmítl Davidu Lettermanovi odpovídat na otázky. Tak ho na únorových Oscarech zparodoval Ben Stiller.

Při svém prvním oficiálním koncertu v Las Vegas nekontrolovaně padal do publika. Americký herec s portorikánskými kořeny prý nahrává i svoji debutovou desku, kterou produkuje P. Diddy. Publicisté ale nepřestávají spekulovat, nakolik jde o skutečný úpadek a ztrátu soudnosti, nakolik o geniální hru s médii.

Phoenixova tisková mluvčí Susan Patricola na jejich spekulace nereaguje, nenechala ale bez povšimnutí výroky chicagského psychiatra Paula Dobranského, který komentoval hercovy excesy větou: "Je s ním něco v nepořádku. A je to až někde za hranicí užívání drog. Jeho chování je sociálně nepřijatelné."

Podle ní nikdy nemá komentovat, co mohlo údajně způsobit něčí chování, pokud dotyčný není jeho pacient. Za nevhodné a nepřiměřené označila naopak chování doktora, který k Phoenixovi nemá žádný osobní vztah a neprováděl odborně jeho diagnózu. A nazvala Dobranského "expertem užívajícím si svých 15 minut slávy".

 

Právě se děje

Další zprávy