Rapper 50 Cent prohrál v sázce sólovou kariéru

Jan Pomuk Štěpánek
12. 9. 2007 13:30
Kanye West prodal víc desek a obořil se na MTV

Los Angeles - Ať jde o marketingovou hru, upřímný hec nebo od každého trochu, showbyznys se skvěle baví. Rappeři 50 Cent a Kanye West se rozhodli vydat své desky 11. září a konfrontaci zostřili sázkou.

"Pokud Kanye West prodá 11. září víc desek než já, budu sice spolupracovat s jinými umělci a skládat, ale už nikdy nevydám sólovou desku," prohlásil 50 Cent doslova.

Ačkoliv se West těší větší přízni kritiky, 50 Cent si držel pověst komerčně mnohem úspěšnějšího tvůrce a šel do souboje jako favorit. Ještě v neděli se setkali tváří v tvář na předávání cen MTV, kde vyhlašovali jednu z kategorií.

"Pokud 50 Cent chce dodržet své slovo, už nikdy nevyjde jeho deska," říká Carl Mello, šéf obchodního řetězce Newbury Comics, v jehož 27 obchodech po Východním pobřeží porazil Kanye 50 Centa o 200 kusů. Jinde je rozdíl propastnější, v megastoru Amoeba Music v Hollywoodu je to 2:1.

Server Amazon.com má na stránkách každou hodinu aktualizované počítadlo, které ukazuje poměr v  prodejích. Dnes v 11 hodin středopevropského času vedl Kanye jasně 70:30.

Podobný poměr hlásí Carl Alvarez z řetezce Virgin Entertainment. "Kanye vyhrává tři ku jedné. Předpokládali jsme, že 60 procent zákazníků si koupí obě desky a že celkově prodáme více Kanyeho," dodává a odkrývá marketingové pozadí akce, které věnuje titulní stránku i aktuální vydání amerického magazínu Rolling Stone.

50 Cent
50 Cent | Foto: Reuters

Ačkoliv může mít sázka skutečný základ, díky médiím a marketingovým fintám se z ní stává skvělý byznys. Ostatně slavná britpopová válka Oasis vs Blur sice stála  na osobní nevraživosti kapel, ale oběma pomohla vyšroubovat zisky z prodeje desek vydaných v tentýž den.

Stejně tak závratně stouply prodeje v tu dobu už starších desek Michaela Jacksona a Pulp poté, co frontman Pulp Jarvis Cocker 1996 napadl Jacksona při vystoupení na Brit Awards.

Oba rappeři se ještě den před vydáním sešli ve televizním studiu, aby se trochu pouráželi a zpropagovali svá alba. "Cítím se jako Mohammed Ali. Každý mě chce vidět bojovat, ale nikdo mi nepřeje vítězství, protože jim připadám neporazitelný a tolik jsem toho dokázal," nechal se slyšet 50 Cent a Kanye West kontroval lakonicky, že jeho album je to nejlepší, co se dá v současnosti sehnat.

Podle BBC se očekává, že Westovo album Graduation bude úspěšnější i v Británii. Když přičteme skvělé recenze, je zřejmé, kdo bude jednoznačný vítěz.

Zatímco 50 Cent se na albu Curtis zaštítil řadou hvězdných hostů, mimo jiné Justinem Timberlakem nebo Mary J. Blige,  West tradičně sází na překvapivé recyklování známých motivů. Na jeho desce tak zazní notorické samply z Daft Punk, Public Enemy, stejně jako hlas Chrise Martina z Coldplay.

Kanye West
Kanye West | Foto: Aktuálně.cz

West je v hip hopové hře za hodného, a tak se v den, kdy deska vyšla, připomněl i tvrdou kritikou údajně nemorálního počínání MTV. Na předávání Music Video Award zazpíval svůj aktuální hit Stronger a pak shlédl vystoupení Britney Spearsové, které ho prý doslova šokovalo.

Hněv ale neobrátil proti nebohé zpěvačce, které se pokus o comeback krutě nevydařil, ale přímo na MTV. Spearsová se pokusila o návrat s novým singlem Gimme More, ale budila spíš posměch. Návrat polepšené hříšnice se nekonal. Podle zúčastněných bídná show ukázala zpěvačku neschopnou otvírat pusu správně na playback.
 
"Zneužili ji, jde jim jen o sledovanost. Vždyť jim bylo jasné, že není připravená a že se znemožní," nechal se West slyšet, ale stejně ho prý šokovalo, když po něm MTV chtěla, aby vystupoval v saku. Mluvčí jen přispěchal s prohlášením, že stanice si váží "dlouhodobé spolupráce" a těší se na další.

Britney se nezastal jen Kanye. Efekt chudinky přece jen v něčem zafungoval a mezi nejpopulárnější videa na YouTube posledních dní patří emotivní obhajoba Britney od jednoho z  fanoušků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy