Rammstein pořádají bál. Dotazy s sebou

Jan Pomuk Štěpánek
20. 2. 2007 9:00
Recenze Po několika odkladech se fanoušci německých rockových monster dočkali. Rammstein vydali druhé koncertní DVD plné síry, ohňů a metalového marše.

Základem disku Völkerball (Lidový bál) je záznam koncertu ve francouzském Nimes, který se konal v rámci jejich turné k zatím předposlední desce Reise, Reise.

To se odráží na dramaturgii koncertu - dojde i na Mein Teil, skladbu věnovanou německému kanibalu Arminu Meiwesemu, muži, který amputoval a snědl homosexuálnímu prostitutovi penis předtím, než jej zabil.

S typickou názornou doslovností si kapela nechá na pódium přivést obrovský kotel, do kterého je vsazen klávesista Lorenz, zatímco frontman Lindemann s krví zbrocenou kuchařskou zástěrou pod ním zatápí.

Rammstein
Rammstein | Foto: Aktuálně.cz

Rammstein a jejich pódiová show, kostýmové stylizace, obří železná dilda kolem pasu a vůbec všechna ta síra, erupce testosteronu a demonstrace síly davu, tvoří velmi podmanivé divadlo. Ať už se divák přiklání k fanouškům nebo odpůrcům kapely.

Kromě adorace teenagerů po celém světě skupina čelí obviněním z alibistické tolerance fašistických nálad, které jejich hudba u labilnějších posluchačů vyvolává. Zůstane asi navždy pochybností, jestli tihle Němci působí více strašidelně, přesvědčivě, komicky nebo autenticky.

Už jen proto, že sami v rozhovorech i přiloženém dokumentu na druhém DVD velmi zručně balancují na hraně vychytralého alibismu a politické korektnosti, autentické vize a kýče, psychopatie a pobaveného nadhledu.

Rammstein
Rammstein | Foto: Aktuálně.cz

Adorují pokřivenost, zlo a ohavnost, to vše s perverzním nadšením a německou precizností. Což je kombinace přitahující a fascinující už jen souvislostmi, které tvorbu Rammstein přesahují.

Když dojde záznam na koncertní show v Japonsku a záběry patřičně zfanatizované školačky řvoucí hymnické refrény v němčině, McLuhanova globální vesnice se před očima smršťuje na globální vesničku, maličkou dekadentní osadu, kde je možné úplně cokoliv.

DVD Völkerball je pro rammsteinovské fanoušky absolutní nutností, předvádí jejich miláčky v té nejpůsobivější formě. Pokud si seženou i limitovanou dvoudiskovou edici, dostane se jim navrch devadesátiminutového dokumentu o kapele a zákulisí show.

A pro kulturní antorpology je to zase ucelený materiál a dokonalým poklad k bádání, co že jsou vlastně tihle chlápci v čele s charismatickým Lindemannem zač.

Jestli je porce obskurností, které se na diváky valí, myšlena s ironickým nadhledem nebo jestli je skvěle zprodukovanou projekcí obsesí, démonů osobních i kolektivních, to nakonec záleží především na tom, jak moc vážně chcete Rammstein brát.

Čím méně vážně je berete, tím víc se bavíte, ale o to podivnější a nepatřičnější pocit z toho člověka obestírá. Rammstein hrají na velmi temné, často hluboko ukryté spodní proudy mysli -  a těžko kapele upřít zručnost, s níž doluje tyto démony na povrch.

Po absolvování DVD si zbývá tu kruciální otázku otočit: Co o člověku záliba v Rammstein vypovídá?

Rammstein: Völkerball.   CD, 75 minut + koncertni DVD, 140 minut + dokumentární  DVD 90. Vydala firma Universal Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy