Rammstein dvakrát zahrají v Česku, přivezou první album po desetileté pauze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 11. 2018 16:02
Příští rok zřejmě skončí čekání na nové album německé skupiny Rammstein. Ta z něj první skladby zahraje také na dvou právě oznámených koncertech v Praze.
Rammstein naposledy vystoupili vloni v pražském Edenu.
Rammstein naposledy vystoupili vloni v pražském Edenu. | Foto: Olaf Heine

Německá kapela Rammstein zahraje 16. a 17. července příštího roku na fotbalovém stadionu ve vršovickém Edenu. Do Prahy se tak vrátí dva roky poté, co dvakrát vystoupila na stejném místě. Koncerty tehdy dohromady zažilo přibližně 50 tisíc lidí.

Příští rok kapela na evropském turné představí dosud nepojmenované album, které by mělo vyjít již na jaře, jak za pořadatelskou agenturu Live Nation informoval její mluvčí Petr Novák. "Kdo jejich dramatická, perfektně zinscenovaná vystoupení zná, možná si mohl myslet, že nic většího už nelze vymyslet. U Rammstein si ale člověk může být jist, že si pro mohutná a monstrózní pódia přichystali něco výjimečného," avizuje Novák.

Vstupenky v cenách od 1790 do 2390 korun budou v prodeji od příštího čtvrtka 8. listopadu.

Kapela v čele s textařem a zpěvákem Tillem Lindemannem, synem básníka a spisovatele Wernera Lindemanna, při svém posledním vystoupení loni v Edenu bavila hlasitou hudbou i pyrotechnickými a světelnými efekty. Většině přítomných vůbec nevadilo, že "nejmladší" skladba Ich tu dir weh pochází z devět let starého alba Liebe ist für alle da.

Rammstein v roce 1994 založili hudebníci pocházející z východní části Německa. Název kapely připomíná město, kde se koncem 80. let během letecké přehlídky stala nehoda, při níž zahynuly desítky lidí. Samotný výraz rammstein v němčině znamená beranidlo.

Fanoušky si skupina získala již roku 1995 debutovou deskou Herzeleid. Z ní pocházejí singly Du riechst so gut, Asche zu asche nebo Rammstein, které jsou dosud součástí koncertního repertoáru skupiny. Poté, co americký režisér David Lynch zařadil skladby Rammstein na soundtrack ke svému filmu Lost Highway, začala mít kapela ohlas také v USA.

"Rammstein jsou jako lesní požár. To také ve své podstatě není nic hezkého, ale pokud už se člověk stane jeho svědkem, fascinovaně na něj hledí, protože má v sobě nějakou neodolatelnou přitažlivost," přibližuje kytarista Paul Landers úspěch formace. Ta platí za největší hvězdu žánru neue deutsche Härte, což lze přeložit jako "nová německá tvrdost".

Provokace a překračování zažitých tradic se Rammstein daří - roku 1999 například za hrátky s vibrátorem na pódiu v americkém Worcesteru zpěvák Till Lindemann a klávesista Christian Lorenz strávili noc ve vězení.

"Přitahují nás témata z okraje společnosti, z tenké hranice mezi povoleným a zakázaným," komentuje kytarista Landers texty skupiny, jež se zabývají sadomasochismem, homosexualitou, nekrofilií, sexem či násilím.

"Přitahují nás témata z okraje společnosti, z tenké hranice mezi povoleným a zakázaným," říká kytarista Paul Landers.
"Přitahují nás témata z okraje společnosti, z tenké hranice mezi povoleným a zakázaným," říká kytarista Paul Landers. | Foto: Olaf Heine

Slavný song Main Teil například zpracovává případ kanibala Armina Meiwese, který si oběť našel přes inzerát. Meiwes skupinu zažaloval a vysoudil na ní pět a půl milionu dolarů. Na dosud posledním albu Liebe ist für alle da (Láska je tu pro všechny), které vyšlo v roce 2009, je zase píseň o případu Josefa Fritzla, jenž ve sklepení věznil a zneužíval svou dceru Elisabeth.

"Vždy, když pracujeme na nové desce, objeví se nějaký perverzní jedinec, který zas provede něco zvráceného, čímž nám poskytne téma," podotýká kytarista Landers.

V roce 1999 byla kapela obviněna z podílu na masakru na střední škole v americké Columbine, když se zjistilo, že jeden z útočníků měl na sobě tričko s portrétem kapely. V roce 2004 bylo zase zveřejněno, že hudbu Rammstein poslouchali teroristé zodpovědní za masakr v beslanské škole před finálním útokem ruské armády.

Skupina je proslulá i kontroverzními videoklipy. K singlu Pussy vznikl snímek, který byl považován za čistě pornografický. Odmítly ho vysílat všechny televize a distancovala se od něj vydavatelská firma Universal Music, která ho přitom financovala. V důsledku toho video na webu zhlédly miliony uživatelů.

O německou sestavu je velký zájem také v České republice. Když některá tuzemská kina uvedla projekt Rammstein in Amerika, musela přidat další představení, aby vyhověla poptávce fanoušků.

Členy Rammstein jsou dodnes zpěvák Till Lindemann, klávesista Christian Lorenz, bubeník Christopher "Doom" Schneider, hlavní kytarista Richard Kruspe, druhý kytarista Paul Landers a basista Oliver Riedel.

 

Právě se děje

Další zprávy