Radůza má s novým albem obrat půl milionu korun, brzy může přidat cenu Anděl

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 2. 2019 11:35
Skladatelka a zpěvačka Radůza, která je v těchto dnech nominovaná na cenu Anděl, převezme zlatou desku Supraphonu za loňskou nahrávku Muž s bílým psem. Stane se tak při jejím koncertu přespříští úterý 19. února v pražské Malostranské besedě.
Aktuálně je Radůza nominovaná v kategorii Sólová interpretka na cenách Anděl.
Aktuálně je Radůza nominovaná v kategorii Sólová interpretka na cenách Anděl. | Foto: Jana Pechlátová

Zlatá deska v Česku bývala udělována za konkrétní počet prodaných výlisků, dnes ji interpret získává, když jeho album v prodejích utrží půl milionu korun, upřesňuje Vladan Drvota ze Supraphonu. "Je to z toho důvodu, že už nejde jen o prodeje fyzických nosičů, ale také digitální," vysvětluje.

Foto: Jana Pechlátová

Například v síti Bontonland stojí Radůzino album na fyzickém nosiči CD 476 korun, v internetovém obchodu Supraphon On-Line ho lze digitálně v různé kvalitě zakoupit za ceny od 259 do 389 korun.

Album Muž s bílým psem vydala Radůza loni na podzim coby poctu autorům trampských písní. Celek zahrnuje také knihu, audioknihu a zpěvník.

Pětačtyřicetiletá písničkářka ke spolupráci kromě svých stálých spoluhráčů Josefa Štěpánka a Miloše Dvořáčka tentokrát přizvala také jazzového kontrabasistu Jaromíra Honzáka, klavíristu Jana Steindörfera či akordeonistu Alexandra Yasinského. Audioknihu načetl František Segrado.

Radůza s novými písněmi v těchto měsících naživo vystupuje po českých a moravských městech. Nejbližší vystoupení se uskuteční v úterý 12. února v Jablonci nad Nisou.

Muž s bílým psem navazuje na podobný projekt z roku 2015 nazvaný Marathón - příběh běžce. Zpěvačka, šansoniérka, harmonikářka a hudební skladatelka, vlastním jménem Radka Vranková, tehdy pro spojení povídek tvořících souvislou dějovou linku a doplněných písněmi zvolila název chansonetto. Vedle přidaných písní byla obsahem Marathónu rovněž audiokniha.

Radůza s koncertováním začínala kdysi na ulici, díky nesmlouvavé péči Zuzany Navarové, která ji coby dvacetiletou objevila, se ale vypracovala mezi špičku. "Říkala, že neumím napsat text, neumím napsat melodii, neumím to zharmonizovat, nemám rytmické cítění a zpívám falešně," vzpomínala Radůza na čas, kdy se z pouliční muzikantky rodila velká hvězda české alternativní scény. "Zuzana byla můj výtah," dodávala bez obalu a vždy zdůrazňovala, za co všechno Navarové líčí.

Někdejší zpěvačka Nerezu například svou žačku přivedla k akordeonu, který se stal jedním z Radůziných poznávacích znamení.

Skladba John Wood z Radůzina loňského alba. | Video: Supraphon

Pseudonym Radůza pochází ze zpěvaččina dětství. "Když jsme se v šesté třídě přestěhovali do Prahy, dostala jsem takovou hezkou přezdívku: Radůza, medůza, čůza, protéza v aspiku," říkala o vzniku původně nemilované přezdívky, která ji provázela až k maturitě.

Setkání Zuzany Navarové s Radůzou bylo dílem šťastné náhody - mladá zpěvačka hrála v centru Prahy. "Bylo to v zimě, já hrála na Staroměstském náměstí, Zuzana šla okolo a přímo odtamtud telefonovala svojí paní manažerce, že tam stojí nějaká holka, která dobře zpívá a ať si ji přes ten telefon poslechne," popsala seznámení Radůza.

Pak přišel první společný koncert v Městské knihovně a v květnu 1993 již Radůza v pražské Lucerně coby předskakovala slavné Suzanne Vega. Navarová navíc Radůzu přiměla ke studiím na konzervatoři. Tam se věnovala populárnímu zpěvu a skladbě.

Radůza na archivním snímku.
Radůza na archivním snímku. | Foto: Economia

"Je to směšné, ale já do té doby nevěděla, že existuje nějaká metoda psaní hudby," popisovala své překvapení Radůza. Školu absolvovala v roce 2001 duchovní kantátou a ve stejném roce vydala úspěšnou debutovou desku Andělové z nebe. Dnes má na kontě vedle řadových alb třeba pohádku pro děti o Mourince a Lojzíkovi a několik divadelních scénářů.

V roce 2004 Radůza obdržela tři ocenění Anděl jako zpěvačka roku, objev roku a v žánrové kategorii. Sošky později nechala vydražit na dobročinné účely.

Aktuálně je Radůza nominovaná v kategorii Sólová interpretka na cenách Anděl, které budou uděleny 5. března v pražském Foru Karlín.

Rozhovor DVtv se zpěvačkou Radůzou

Když je člověk vnímavý, tak nemůže nevidět, že je svět založený na „urvi, co můžeš." Lidi se vůbec nemění, od baroka dělají stejné chyby, říká Radůza | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy