Radiohead už začali nové album prodávat na webu

kv, krk
18. 2. 2011 14:30
Za desku King of the Limbs se platí podle formátu
Foto: Aktuálně.cz, Petr Klapper.com

Paříž - Na začátku byla záhadná zpráva v japonštině na twitterové účtu Radiohead svolávající fanoušky na tokijské náměstí Shibuja a na konci první maily s adresou ke stažení jejich nové desky King of The Limbs pro ty, kteří si ji předplatili. Očekávaná novinka oxfordské kapely se začala digitálně distribuovat o den dříve, než bylo původně ohlášeno.

"Protože bylo na jejich webu všechno připraveno, kapela se rozhodla vydání alba posunou o jeden den a nečkat na naplánované sobotní datum," oznámil e-mail z jejich nahrávací společnosti XL Recordings v pátek krátce po jedenácté hodině dopoledne anglického času. Zároveň vypustili video ke skladbě Lotus Flower.

Foto: Aktuálně.cz

Sotva půl hodinu na to se už začaly na sociálních sítích objevovat první rychlé recenze. "Je to krásné album, nicméně ještě vzdálenější od kytarového rocku než Kid A," napsal fanoušek na Twitteru a po prvním poslechu je mu třeba dát za pravdu. Osm skladeb představuje Radiohead v krajině divných beatů, rozmazaných efektů a atmosférických syntezátorů pokračující v cestě, na kterou se vydali s In Rainbows.

Radiohead figurovali už v loňském žebříčku nejočekávanějších desek, jenže nástupce nahrávky In Rainbows z roku 2007 se fanoušci opět nedočkali. V úterý nečekaně oznámili, že jejich osmé album bude už od soboty ke stažení na internetu pod názvem The King of Limbs. "Děkujeme za vaší trpělivost," uvedli jen hudebníci na svém webu bez dalších podrobností.

Jedinou informaci uvvedl magazín NME  s tím, že název The King of Limbs odkazuje k tisíc let starému dubu v lese Wiltshire's Savernake ležícímu nedaleko místa, kde Radiohead nahráli ve venkovském domě část desky In Rainbows. Termín se objevuje také v jedné súře koránu. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Míra napětí z chystané nahrávky se dala měřit Pavlovovým reflexem fanoušků - kdykoliv se někde objevila zpráva, že se Thom Yorke a spol. objevili poblíž nahrávacího studia, začne celý internet slintat.   

Zaplať, kolik chceš

Kvintet z britského Oxfordu se proslavil alby OK Computer (1997) a Kid A (2000), na nichž rozšiřoval paletu rocku o elektronické experimenty. Pak přesunul svoji revolučnost a „ekologii"  i do světa ekonomiky a vydávání desek.

Dobrovolně opustili svět velkých nahrávacích společností a desku In Rainbows nabídli posluchačům v roce 2007 nejprve v digitálním formátu na svém webu. Ve zcela revolučním kroku pro kapelu jejich formátu přitom nechali fanoušky, aby za ni zaplatili částku, jakou uznají za vhodnou. Z jejich gesta se záhy stala strategie, kterou dnes opisuje kde kdo: minimálně první singl zdarma se dnes dává skoro ke každé desce.

Stejně jako nový materiál se tak netrpělivě očekávalo i to, jakým způsobem ho kapela vydá. Bylo veřejným tajemstvím, že akce „zaplať, kolik chceš" neskončila ani pro skupinu s tak oddanými fanoušky zrovna finančním úspěchem. 

Čtěte také:
Fanoušci natočili a vydali pražský koncert Radiohead
Radiohead jsou pořád napřed, ale nemizí z dohledu
Radiohead a hnutí Duha přednesou Praze zelenou výzvu

Kytarista Radiohead Ed O'Brien už loni v BBC řekl, že nové album je těsně před dokončením a mohlo by vyjít do konce roku. „Je to nejlepší deska, jakou jsme kdy natočili," dodal neskromně. Basák Colin Greenwood si září v rozhovoru pro portál Index On Censorship posteskl, že kapela natočila kupu písniček a teď se rozmýšlí „jak je vypustit v digitální krajině, která se znovu proměnila k nepoznání".

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Nyní je jasné, že tentokrát se žádná další revoluce nekoná. Jde o klasický placený download: levnější formát MP3 za sedm a kvalitnější WAV za 11 eur. Kdo zaklikne možnost 36 či 39 eur, předplatí si tím zároveň tzv. „novinové album", které bude k dispozici od 9. května. Bude obsahovat CD, dvě gramofonové desky, několik velkých ilustrací, 625 malých ilustrací a speciální obal z ekologicky odbouratelného plastu.

Jako tisíciletý dub

Ačkoliv před In Rainbows Radiohead vyhrožovali, že končí s vydáváním klasických desek a chystají se vypouštět do světa jen digitální EPčka, slib nakonec nevyplnili. V digitálním paklu byla zabalená "zcela normální deska".

Přes revoluční způsob distribuce si nahrávka dokonce uchovala výrazové prostředky, dramaturgii i stopáž definovanou formátem CD, potažmo ještě LP. Hudebně pak představila kapelu směřující k sofistikovanějším a intimnějším, ale v kontextu tvorby nijak revolučním kompozicím.

Foto: Aktuálně.cz

Radiohead stále operují zcela nezávisle, nemají smlouvu s  žádnou nahrávací společností. O distribuci In Rainbows se staral britský indie label XL Recordings a několik menších lokálních vydavatelství.

Ani v mezidobí mezi se kapela nezastavila a pokračovala v umenšování hranic mezi kapelou a posluchači. Na nikoho jiného ostatně v zuřící krizi hudebního průmyslu nelze spoléhat. Své příznivce nechávali remixovat singly i natáčet videoklipy, loni pak dali dobrozdání k experimentu s amatérským koncertním filmem z koncertu na pražském Výstavišti.

Snímek natočili a sestříhali jejich fanoušci ze záběrů přenosných kamer. Pak ho nabídli zdarma v několika formátech nebo k shlédnutí na YouTube. Zatímco většina kapel striktně zakazuje nahrávání koncertů, Radiohead jim dokonce poskytli  audio záznam přímo od hlavního zvukaře.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na začátku letošního roku pak povolili vydat i záznam z jejich charitativního loňského koncertu pro Haiti, který natočilo na své iPhony čtrnáct jejich fanoušků v New Yorku. Měli jen podmínku, že případný zisk má jít na konto nadace Oxfam. Tentokrát ovšem profi zvuk nebyl k dispozici. 

Po poslední desce In Rainbows si také někteří členové Radiohead odbyli sólové projekty. Yorke několikrát vystoupil s vlastní kapelou a účastnil se charitativních nahráveků, Johnny Grrenwood složil hudbu po filmu Až na krev a doprovod k adaptaci Murakamiho Norského dřeva. Bubeník Phil Selway stihl loni v srpnu vydat sólový debut Familial, který ale sklidil spíše rozpačité reakce. 

 

Právě se děje

Další zprávy