Radiohead se prodávají v jakékoli podobě

tur
11. 1. 2008 21:45
Kapela vystoupala na vrchol amerického žebříčku

New York - "Vydat album pouze na internetu a ignorovat podobu artefaktu by byla hloupost," prohlásil v nedávném interview pro BBC Thom Yorke. Žebříček Billboardu po prvním týdnu prodeje fyzické a "reálné" verze desky In Rainbows mu v tomto ohledu dává za pravdu.

Album vyšlo nejprve před třemi měsíci jako digitální download za cenu "co kdo dá" a rozpoutalo horečnaté diskuze o budoucnosti hudebního byznysu.

Na přelomu roku se objevilo na disku a právě teď vyšplhalo na vrchol britského i amerického žebříčku prodejnosti. Podle agentury Nielsen Soundscan se v USA během sledovaného týdne prodalo 122 tisíc kusů.

Radiohead byli ke stažení. Odstartovali revoluci?

Ve srovnání s předchozími úspěchy alb Kid A (během prvního týdne 207 tisíc) a Hail To The Thief (300 tisíc kopií týden po vydání stačilo v roce 2003 na 3. místo) to pravda - není nijak ohromující číslo. Za fakt, že to stačilo na vítězství, může především skutečnost, že si kapela načasovala vydání na zcela mrtvé povánočního období.

Na záda jim v americké hitparádě funí zpěvačky Alicia Keys (112 tisíc za osmý týden ) a Mary J. Blige (89 tisíc).

Radiohead, Thom Yorke
Radiohead, Thom Yorke | Foto: Aktuálně.cz

Z hlediska skutečného dosahu a kompletního prodeje alba jsou však k dispozici stále nekompletní údaje, neboť kapela vytrvale tají počet lidí, kteří si album In Rainbows stáhli a kolik za něj v průměru zaplatili.

"Jsme jediní lidé, kteří to vědí, a nepřipadá mi na místě říkat, co se přesně událo. Ale bylo to docela příjemné překvapení a vyšli jsme z toho opravdu dobře," mlžil Thom Yorke ve stejném rozhovoru.

Hmatatelná podoba In Rainbows, která s edukativní důsledností figurovala ve všech výročních anketách o desku roku 2007, vyšla 1. ledna na labelu XL, se kterým kapela na konci listopadu podepsala distribuční kontrakt.

A tentokrát už cena není lidumilně dobrovolná, ale tvrdě tržní. Za ni se kupci dostane lepenkové krabičky a sady samolepek, aby si mohl prázdný umělohmotný obal vyzdobit podle svého.

Klasická celosvětová distribuce je jen další z podob, kterou In Rainbows nabývá. Počátkem prosince ještě mohli předplatitelé za 40 liber získat speciální discbox, ve kterém byl, kromě CD In Rainbows i téže desky, na vinylu rozšířený booklet a další CD s osmi bonusovými skladbami.

Ty pocházejí z různých období kariéry kapely a paradoxně skýtají možná pestřejší a naléhavější materiál než nová řadovka.

 

Právě se děje

Další zprávy