Radiohead rozdávají svoje noviny po světě. Včetně Prahy

ves
28. 3. 2011 13:26
Dvanáctistránkový plátek nabízí povídky a eseje
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Netradičním způsobem se rozhodli propagovat fyzické vydání alba The King Of Limbs britští Radiohead - po celém světě v pondělí a v úterý rozdávají kameloti jejich noviny The Universal Sigh (Všeobecný povzdech).

Dvanáctistránkový plátek s povídkami, esejemi a texty písní v grafice spojenou s jejich novým albem je k dostání zdarma ve více než šedesáti městech po celém světě - mimo jiné i v Praze na Václavském náměstí.

Čtěte také:
Radiohead vyklízejí pozice písněmi pro náměsíčníky

Spojujícím motivem textů je vztah člověka a přírody, obzvláště stromů. Nové desce Radiohead, která se od poloviny února prodává na internetu, dal ostatně jméno tisíciletý dub z hrabství Wiltshire. Radiohead do projektu zapojili i své oblíbené autory.

Foto: Aktuálně.cz

Britský cestoval a publicista Robert Macfarlane přispěl esejí o lezení na stromy a spisovatel Jay Griffiths - držitel knižní ceny Orion Book Award za rok 2007 - napsal na objednávku kapely zamyšlení o lesích a procházkách po nich. Povídkou přispěl Stanley Donwood, dvorní grafik kapely.

Ekologicky uvědomělí Radiohead na stránkách připomínají, že náhodní čtenáři nemají noviny jen tak zahazovat. A slibují, že spočítají uhlíkovou stopu celého projektu, kterou se v případě nadměrného překročení běžných čísel budou snažit kompenzovat.

The Universal Sigh má i vlastní webovou stránku (http://www.theuniversalsigh.com/), kam už od rána posílají šťastní majitelé novin svoje fotky. Stránka také sbírá příspěvky ze sociální sítě Twitter.

Osmé album Radiohead The King Of Limbs vychází na kompaktním disku a dvanáctipalcovém vinylu v pondělí 28. března. Speciální výpravná verze s dalšími vinyly a grafikou se začne distribuovat 9. května.

Digitální vydání alba provázely méně oslavné recenze než jsou Thom Yorke a spol. zvyklí, přesto se průměrná známka na agregátoru Metacritic.com zastavila na hodnotě osm z deseti.

 

Právě se děje

Další zprávy