Radiohead poprvé vystoupí v České republice

Pavel Turek, tur
9. 4. 2009 18:05
Zahrají 23. srpna v Praze na Výstavišti
Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Radiohead. Jedna z nejvýznamnějších kapel světové scény. Skupina, která na albu OK Computer do písmene definovala druhou polovinu devadesátých let i úzkosti z blížícího se nového tisíciletí, přijíždí poprvé do Prahy.

Radiohead vystoupí 23. srpna pod širým nebem v areálu Výstaviště v Praze-Holešovicích, uvedl Borek Jiřík z pořádající agentury Charm Music. Vstupenky budou v prodeji od 15. dubna (od 14. dubna na webu fanclubu Radiohead W.A.S.T.E.) a ceny budou upřesněny při zahájení předprodeje.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Radiohead zahánějí neduhy duhami
Jak vznikla deska, která zabila britpop?

Radiohead jako jedna z mála skupin dokázala ustát masivní popularitu a kreativně se přenést do nových časů. K tomu jim naposledy pomohl i revoluční krok, kdy se po vypršení smlouvy s labelem EMI rozhodli vydat album In Rainbows přes internet a poskytnout ho fanouškům ke stažení za libovolnou cenu.

Tento tah jim kromě místa v encyklopediích zajistil i letošní cenu Grammy. In Rainbows zvítězilo v kategorii Nejlepší alternativní album.

Radiohead na letošním ceremoniálu Grammy
Radiohead na letošním ceremoniálu Grammy | Foto: Reuters

Kapela z Oxfordu, jež začínala v první vlně brit popu po boku Suede, se na debutu Pablo Honey (1993) nejevila nijak nápadná - a nebýt hitu Creep, nejspíš by úplně zapadla.

Až následující The Bends se vydalo směrem k technologickým úzkostem a Thom Yorke poprvé našel svůj kvílivý výraz. Ale v době, kdy se z Oasis stali superhvězdy, už nikdo neočekával, že by ještě kdy mohli překonat její komerční úspěch.

Když kapela po skoro roce natáčení přinesla pásky do vydavatelství, manažeři raději ještě snížili odhady prodeje na čtvrtinu. Jak se později ukázalo, počítali zbytečně.

Skupina natočila komplikovanou, po zvukové i formální stránce experimentální nahrávku plnou drásavých zvukových ploch, intimních textů a melodií prožraných defétistickou melancholií. Z Thoma Yorkea se stala ukázková anti-hvězda.

OK Computer zasáhlo celou generaci a časopis Q jej stále ve svých anketách vynáší jako nejlepší desku všech dob. Nicméně se z celosvětového úspěchu a role superstar museli dlouho vzpamatovávat. Výborně to ukazuje dokument režiséra Granta Gee Meeting People Is Easy.

Kapela pak natruc natočila silně experimentální alba Kid A a Amnesiac, jež ovlivnilo Yorkeovo zaujetí pro label Warp vydávající elektronickou hudbu (Aphex Twin, Squarepusher).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Otestovali tak nejen věrnost svých fanoušků, ale i vlastní možnost jít dál jako kapela a neustrnout na jednom písňovém modelu. K němu se ovšem po dlouhé cestě na albech Hail to the Thief a In Rainbows zase vrátili.

Radiohead za svoji kariéru prodali přes třicet milionů alb, přitom neztratili kredit ani u kritiků, ani u publika.

Svoje svérázné podivínství a osobitost podtrhují i silným zaujetím pro enviromentalismu. Například odmítají koncertovat v místech, kam nevede dostatečně kvalitní síť veřejné dopravy, aby fanoušci nezatěžovali okolí zplodinami. Z toho důvodu odmítli hrát i na festivalu Glastonbury.

 

Právě se děje

Další zprávy