Radiohead odmítají VIP zónu a vyžadují bionaftu

Kultura Kultura, Red Kul
15. 4. 2009 10:25
Předprodej na pražský koncert startuje
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Předprodej na nejočekávanější koncert letošní sezony startuje. Od středeční desáté hodiny jsou v síti Ticketpro k dostání tři kategorie vstupenek na premiérové české vystoupení kapely Radiohead, které kapela odehraje 23. srpna na pražském Výstavišti.

Ceny lístků na open air akci jsou odstupňované podle vzdálenosti od pódia - 1090, 1410 a 1740 korun - a podle pořadatelské agentury Charm Music i ta nejlevnější kategorie zaručí skvělý zážitek: vzdálenost od scény prý bude maximálně 60 metrů, což odpovídá třeba délce hokejového hřiště.

Mimoto s sebou Radiohead s přivezou velkoplošné projekce a vlastní světla s řadou efektů, která budou instalována na téměř 20 metrů vysokém a 40 metrů širokém pódiu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Radiohead poprvé vystoupí v České republice
Radiohead zahánějí neduhy duhami
Jak vznikla deska, která zabila britpop?

"Doufám, že se koncert vyprodá rychleji, než zešedivím. Tedy pokud možno rychle," vtipkuje Borek Jiřík z pořádající agentury Charm Music v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Prostor má kapacitu necelých 18 tisíc lidí při zahuštěním menším než 3 osoby na m2, což je pohodlná a hlavně bezpečná norma," dodává.

Radiohead přijíždějí do Prahy poprvé, jak dlouho o ně vaše agentura Charm Music usilovala?

Jednání se táhla už od druhé poloviny roku 2007, ale závažněji se rozjela před Vánoci 2008.

Co nakonec rozhodlo, že se je podařilo je přivézt?

Shoda náhod, reference, rozumné fee, vhodná koncepce koncertu. Ale vyjednávání bylo hustý.

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Radiohead jsou známí svými environmentálními postoji. Neradi koncertují tam, kam nevede dobrá síť veřejné dopravy. Hrálo i tohle nějakou roli při sjednávání podmínek koncertu?

Jednoznačně. Souhrnem otázek, které jsme museli zodpovědět, bylo i spojení na místo konání z pražských hotelů za pomoci MHD a cena jízdenky. A v neposlední řadě celý koncert bude "recyklovatelný".

Proč padla volba na Výstaviště, kde se koncerty pořádají zřídka? Byl v tom záměr kapely, nebo odmítají haly a stadiony?

Výstaviště v sobě spojuje jako jediný pražský open air prostor prostředí parku s potřebnou kapacitou a dostupnosti. Haly byly odmítnuty rovnou a stadiony byly až druhou možností - kvůli tomu, že jsou příliš "neosobní".

Radiohead mají na tento rok zatím naplánované pouze čtyři koncerty. Dva na britských festivalech Leeds/Reading, jeden v Poznani a druhý v Praze. Jde tu o nějaké zaostření na východní Evropu?

To je otázka na kapelu. Nicméně je fakt, že ještě jeden koncert na jih od nás přibude.

Překvapila vás nějak kapela svými požadavky? Vyžadují bio potraviny a energii z alternativních zdrojů?

Bio potraviny jsou dnes de facto standard v požadavcích umělců. Nadto Radiohead například vyžadují, aby agregáty napájející pódium byly plněny bionaftou. Také se velmi striktně postavili proti existenci jakékoli VIP zóny.

Už jste přivezli Toma Waitse, teď Radiohead. Kdo bude další?

Pár zajímavých jmen se nám rýsuje. Nechte se překvapit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy