Radiohead kvůli hackerovi zveřejnili ukradené nahrávky, které nikdy neměly vyjít

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 6. 2019 19:37
Britská hudební skupina Radiohead v úterý na internetu zveřejnila 18 hodin svých dosud neznámých nahrávek z 90. let minulého století.
Zpěvák Radiohead Thom Yorke na snímku z předloňského festivalu Glastonbury.
Zpěvák Radiohead Thom Yorke na snímku z předloňského festivalu Glastonbury. | Foto: ČTK/PA

Umělci tak reagovali na čin neznámého hackera, který záznamy uložené na dnes již nepoužívaném nosiči minidisc ukradl z archivu zpěváka Thoma Yorkea a údajně požadoval výkupné 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu 3,4 milionu korun. Jinak hacker hrozil, že obsah zveřejní.

Ukradený MiniDisc skupiny Radiohead.
Ukradený MiniDisc skupiny Radiohead. | Foto: Radiohead

Nyní si je zájemci mohou poslechnout bezplatně, případně jejich koupí podpořit ekologické aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion.

"Minulý týden nás hacknuli. Někdo ukradl Thomovi archiv minidisků z období okolo (vydání) OK Computer a údajně požadoval 150 tisíc dolarů a hrozil, že jej zveřejní," oznámil na Twitteru Jonny Greenwood, kytarista Radiohead.

Podle britského deníku The Guardian se o krádeži nahrávek poprvé hovořilo minulý týden, a to na jedné ze stránek webu Reddit. Tam uživatel popisoval, že mu někdo chtěl soubory prodat.

Kapela ani nikdo jiný na cenu nepřistoupili a Radiohead místo toho všech 18 disků uveřejnili na webu Bandcamp.

Fanoušci skupiny je zde mohou po následujících 18 dní bezplatně poslouchat a také celý osmnáctihodinový balík nahrávek zakoupit za 18 liber, což je v přepočtu 520 korun.

Výtěžek dostanou aktivisté z Extinction Rebellion, kteří například v dubnu ekologickými protesty několik dní blokovali dopravu v Londýně. Radiohead je podpořili už tím, když do videa skupiny zdarma poskytli svůj song Idioteque.

"Takže za 18 liber můžete zjistit, jestli jsme to výkupné měli zaplatit," vzkazuje kytarista Greenwood.

O nahrávkách tvrdí, že nikdy nebyly určeny pro veřejnost. Prý nejde o žádná mistrovská díla.

Podle Guardianu ale pro fanoušky Radiohead nový materiál představuje hotový poklad.

Soubory obsahují demoverze skladeb z populární desky OK Computer i skupinovou verzi oblíbené písně True Love Waits, kterou kapela dlouhá léta hrála naživo, ale vydala ji až před třemi roky v klavírní úpravě na albu A Moon Shaped Pool.

Nahrávky dále obsahují třeba alternativní desetiminutovou verzi kompozice Lift, která byla součástí deluxe vydání OK Computer nazvaného OKNOTOK u příležitosti jejího 20. výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy