Radiohead a Kanye West přibyli na seznam nejlepších alb

Karel Veselý
9. 5. 2012 14:18
Časopis Rolling Stone upravil žebříček nejlepších alb
Foto: Profimédia

New York - Americký hudební časopis Rolling Stone po delší době upravil svůj žebříček pěti set nejlepších alb hudební historie. Na jeho vrcholu se nic mění a seznamu tak podle očekávání dominují The Beatles se Sgt. Pepperem, druzí jsou Beach Boys s Pet Sound a třetí znovu Lennon a spol. s nahrávkou Revolver. Kompletní a upravený výběr 500 Greatest Albums of All Time vyjde v knižní podobě na konci července.

Do elitního klubu bylo přijato třicet nových alb, mezi nimi hned tři počiny excentrického chicagského rappera Kanye Westa. Nejvýše se dostala deska Late Registration z roku 2005, které bude v upraveném pořadí patřit číslo 118. Do pětistovky se vešel také jeho debut The College Dropout (2004) a zatím poslední počin, předloňská My Beautiful Dark Twisted Fantasy sbírající od novinářů nadšené recenze.

Foto: Aktuálně.cz

Ze zařazení nových desek se můžou radovat i Radiohead, neboť redakce hudebního časopisu ocenila alba Amnesiac (2001) a In Rainbows (2007). Kanadští rockeři Arcade Fire mají nově v seznamu debut Funeral, rapper Jay-Z svoje Black Album a došlo i na Amy Winehouse, která se pocty dočkala posmrtně díky veleúspěšné nahrávce Back To Black. Ta v Británii patří k nejprodávanějším deskám nového tisíciletí. Poprvé v seznamu figuruje i debut britské rockové senzace Arctic Monkeys Whatever People Say I Am, That's What I'm Not nebo Tha Carter III rappera Lil Wayna.

Arcade Fire půjdou výš

Na otázku, zda relativně horší postavení novějších desek odráží nějakou aktuální krizi populární hudby, odpověděl šéfredaktor časopisu Christian Hoard negativně. „Hudba stále inspiruje posluchače jako tomu bylo kdykoliv jindy. S časem se ale názory usazují a myslím si, že až anketu uspořádáme za deset let, budou Arcade Fire nebo Kanye West mnohem výše."

Z poslední dekády v knize najdete jen čtyřicet alb, zatímco například sedmdesátá léta mají sto osmdesát sedm položek. Nejstarším albem na seznamu je legendární šestidisková kolekce Anthology of American Folk Music antropologa a filmaře Harryho Smitha.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

The Beatles ovládli první desítku hned s čtyřmi alby (k zmíněným ještě Rubber Soul a „bílé" dvojalbum) a celkově mají v seznamu deset nahrávek. Stejným počtem se mohou pochlubit i The Rolling Stones a Bob Dylan. O jedno album méně má Bruce Springsteen, který si tak polepšil od minulé edice.

Mezi vyřazenými deskami je například album Sunflower od The Beach Boys z roku 1970, kompilace Changesone Davida Bowieho nebo eponymní druhá deska Eltona Johna. Do elitního seznamu se už nevešlo ani album Madonny Music z roku 2000.

„Lidi se nad těmito seznamy nejlepších desek rádi rozčilují. Nás ale jejich sestavování pořád baví," prohlásil šéfredaktor časopisu Christian Hoard, podle něhož žebříček vzbudil hádky i v samotné redakci časopisu.

Sestavovat kánon je čím dál těžší

Rolling Stone svůj pětistovkový žebříček poprvé zveřejnil v roce 2003. Tehdy vzešel z hlasování 273 hudebníků, kritiků a lidí z nahrávacího průmyslu. O dva roky později seznam vyšel knižně s několika drobnými úpravami a tato verze je dostupná i v českém překladu z roku 2007 jako Rolling Stone - 500 nejlepších alb všech dob.

Už v době vydání se ale potýkal s kritikou hudebních publicistů. Edna Gundersenová z USA Today žebříček zhodnotila jako předvídatelný a „nadržující testosteronem napěchovanému rocku ze zlaté éry". Americký kritik Jim DeRogatis, který dříve působil jako šéfredaktor časopisu Rolling Stone, rovnou sestavil sbírku esejí Kill Your Idols (Zabijte své idoly), v níž mladší generace publicistů kriticky rozebírá nedotknutelné desky rockové historie. Časopis Rolling Stone je jedním z posledních periodik, které si vůbec troufne sestavovat podobně autoritativně pojaté žebříčky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ostatní hudební média už totiž sebekriticky uznala, že vytvářet podobný kánon se v éře roztříštěného vkusu už příliš nehodí. Navíc se zdá, že nejvyšší příčky už mají navěky zamluvení The Beatles, s Dylanem, Rolling Stones či Beach Boys v závěsu. Současná internetová média jako je třeba populární Pitchfork se už omezují jen na srovnání desek ze stejných dekád a nebo rovnou sestavují žánrové žebříčky.

Časopis Rolling Stone je navíc dnes už považován spíše za udržovatele starých rockových tradic, který nemá k současnému vývoji populární hudby mnoho co říct. V posledních letech se z prestižního hudebního média proměnil v lifestylový časopis, který se musí vyrovnávat s poklesem čtenosti i celkové prestiže. Od roku 2008 také vychází v menším formátu, který ale příští týden výjimečně znovu vyroste díky novému velkému inzerentovi.

 

Právě se děje

Další zprávy