Queens of the Stone Age míří na Rock For People

Kultura Kultura
5. 2. 2013 21:36
Do Hradce přijedou i Klaxons, Papa Roach a Parov Stelar
Queens of Stone Age
Queens of Stone Age | Foto: Profimédia

Hradec Králové - Největší český festival Rock for People zná svého prvního headlinera. Je jím alternativně rocková kapela Queens of the Stone Age sdružená kolem Joshe Hommea, z níž se letos po připojení Davea Grohl a hostů jako je Mark Lanegan nebo Trent Reznor stal tak trochu rockový all-stars projekt. Kromě nich v létě do Hradce přijedou také elektro-swingoví Parov Stelar, nu-metalisté Papa Roach a britská nu-rave kapela Klaxons.

„Co kapela, to jiný žánr, jiný příběh. Výběr dokládá naši snahu o dramaturgickou pestrost se společným jmenovatelem - kvalita, energie a rovněž překvapení v podobě nových nahrávek," komentoval první čtveřici jmen ředitel festivalu Michal Thomes.

Queens of the Stone Age
Queens of the Stone Age | Foto: J. Odell

Headliner z rockového nebe

Rockový projekt Queens of the Stone Age se v průběhu nahrávání šesté řadové desky, s předpokládaným datem vydání v první polovině letošního roku, vyvinul v jednu z nejvíce hvězdných kapel, které bude možné v roce 2013 slyšet.

Nejprve se k frontmanovi Joshu Hommeovi připojil Trent Reznor. Nedávno za bubny usedl opět Dave Grohl, basu si zase vzal zpět do rukou někdejší Nick Oliveri, který se s Hommem v devadesátých letech sešel v stoner rockové ikoně Kyuss. Potvrzeno pak bylo hostování Jakea Shearse, frontmana Scissor Sisters. Stejně tak nedávno proběhly zprávy o malém cameu Marka Lanegana.

V Queens of the Stone Age se vždy snoubila láska všech zúčastněných k ostřejšímu zvuku kytar. Kapela se dnes skládá z rockových hudebníků, kteří v devadesátých letech přispěli k obrodě žánru jako takového a nalezli v něm novou tvůrčí energii. Proto když na deskách projektu čerpají z grunge, stoner rocku nebo staromilského rokenrolu, nezní výsledek jako patetická snaha o napodobování zajetých vzorů.

Přinejmenším část aktuálních členů totiž jsou přímými stylovými inovátory - Homme dříve otevíral cestu psychedelickým vlivům v hutném zvuku stoner rocku s Kyuss, Grohl zase chvíli bubnoval v Nirvaně a zároveň je hlavní postavou aktuálně hibernujících Foo Fighters.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Inovativní kytarovka Klaxons a další

Dalším hodnotným příbytkem v programu hradeckého festivalu pak jsou britští Klaxons, mimo jiné držitelé prestižního ocenění Mercury Prize za debutovou desku Myths of the Near Future z roku 2007.

Klaxons
Klaxons | Foto: Rock for People

Na ní definovali svůj zvuk křížením kytarové hudby s taneční elektronikou a psychedelickými vlivy a pro post-moderní žánrovou hříčku se uchytilo označení nu-rave. Sám basák a zpěvák kapely Jamie Reynolds přitom o slovní spojení sám prohlásil, že je to: „Něco co začalo jako interní vtípek, ale stalo se záhy menšinovou subkulturou."

S Rock for People se pak do Česka poněkolikáté vrátí rakouská elektro-swingová tancovačka Parov Stelar. Stejně tak přijede dříve velmi úspěšná kapela Papa Roach, která se pohybuje někde mezi hranicemi hard rocku a nu-metalu. Původně vznikli kvůli účasti ve školní soutěži, dnes mají na kontě 8 alb a 18 milionů prodaných nosičů.

Devatenáctý ročník festivalu se uskuteční tradičně v hradeckém Festivalparku ve dnech 2. až 5. července. Vstupenky jsou aktuálně k dispozici za 1300 korun, po vyprodání limitované edice tří tisícovek kusů pak cena poroste.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy