Pomohl film. Bohemian Rhapsody od Queen je nejstreamovanější skladbou 20. století

Reuters Kultura Reuters, Kultura
11. 12. 2018 18:56
Skladbě Bohemian Rhapsody manažeři z hudebního průmyslu prorokovali, že komerčně neuspěje. Připadalo jim, že šestiminutová píseň je moc dlouhá, že operní pasáže a text, zmiňující se o astronomu Galileovi Galileim či postavě italské commedie dell'arte Scaramouchovi, posluchače odradí.
Skladba Bohemian Rhapsody pochází ze čtvrtého alba Queen nazvaného A Night at the Opera, které vyšlo roku 1975. | Video: Universal Music

Tento týden se udál opak: Bohemian Rhapsody od skupiny Queen se stala nejstreamovanější písní 20. století. Zásadní podíl na tom má stejnojmenný film, který vypráví o osudech zpěváka Queen Freddieho Mercuryho.

Rami Malek byl za roli Freddieho Mercuryho nominován na Zlatý glóbus.
Rami Malek byl za roli Freddieho Mercuryho nominován na Zlatý glóbus. | Foto: ČTK/AP

Skladba z roku 1975 a videoklip, který ji doprovází, už mají nyní na kontě dohromady 1,6 miliardy streamů, oznámilo vydavatelství Universal Music.

Díky zájmu o film Universal skladbu Bohemian Rhapsody v posledních týdnech propagoval na všech streamovacích platformách. Do čísla 1,6 miliardy přehrání se počítají přehrání na platformách Spotify, Apple Music, Deezer či počet zhlédnutí videoklipu na YouTube.

Bohemian Rhapsody zároveň předčila evergreeny jako Smells Like Teen Spirit od Nirvany nebo Sweet Child O'Mine od Guns N' Roses a stala se nejstreamovanější rockovou skladbou všech dob.

Film Bohemian Rhapsody, v němž již nežijícího Freddieho Mercuryho ztvárnil Rami Malek, objevil hudbu britské skupiny Queen nové generaci posluchačů a diváků.

Pět týdnů po uvedení do kin snímek celosvětově utržil přes 600 milionů dolarů, což z něj dělá nejúspěšnější hudební životopisný film všech dob. Jen v Česku ho podle údajů Unie filmových distributorů z minulého týdne vidělo přes 656 tisíc diváků.

Malek byl za herecký výkon minulý týden nominován na Zlatý glóbus a všeobecně se má za to, že v lednu obdrží též nominaci na Oscara.

Bohemian Rhapsody je velmi konvenční film o britské skupině Queen a zpěvákovi Freddiem Mercurym, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy