Q: U2 jsou nejlepší kapelou posledního čtvrtstoletí

Karel Veselý
25. 10. 2011 10:25
Výroční ceny posbírali Adele, Tinie Tempah a Bon Iver
Foto: Reuters

Londýn - Britský hudební časopis Q rozdal v londýnském Grosvenor House Hotel svoje výroční hudební ceny. Dvakrát se radovala Adele, která je nejlepší zpěvačkou a podle čtenářů natočila s Rolling In The Deep také nejlepší singl roku. Na večeru ji musel zastoupit producent Paul Epworth, dvojnásobná držitelka Grammy musela tento týden kvůli nemoci hlasivek zrušit americké turné.

Znovu se potvrzuje, že letošek patří této neosoulové divě: Adele zatím poráží svou největší soupeřku Lady Gaga na všech frontách. Extravagantní zpěvačka letos nebyla ani v nominacích na Q.

2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements)
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements) | Foto: Reuters

Její absence se dá jistě přičíst i tradiční "britské hrdosti", která zafungovala rovněž při vítězství Coldplay v kategorii nejlepší kapela na světě. Nejlepším mužským interpretem je rapper Tinie Tempah, britskou "malou domů" pokazil projekt Bon Iver amerického písničkáře Justina Vernona, jehož desku zvolili čtenáři albem roku.

Objevem je kapela Wu Lyf a internetová senzace, zpěvačka Lana Del Ray, byla vybrána jako největší příslib do budoucnosti. Jessie J má nejlepší video za Do It Like A Dude; cenu pro interpreta, jemuž se už podařil největší průlom, jí ale vzal Ed Sheeran. Čtyřikrát nominovaní Arctic Monkeys nakonec odešli s prázdnou.

Hlavní pozornost ale byla upřená na kategorii Nejlepší interpret posledních 25 let. Časopis Q totiž letos slaví čtvrtstoletí od svého vzniku a u této příležitosti vyhlásil velkou anketu, v níž čtenářům při rozhodování radily na webu hudební osobnosti.

Titul si z večera odnesli irští U2. v roce 1986, kdy Q začal, měli za sebou čtyři desky a připravovali album The Joshua Tree. "Když jsem viděl ostatní nominované a lidi v sále, mám trochu pocit jako bych přišel a ukradl něco, co mi nepatří," prohlásil s úsměvem na tváři v zákulisí The Edge, který cenu za U2 přebíral.
 
Irské hrdiny si čtenáři Q připomenou v příštím vydání časopisu, k němuž bude přiložený kompakt s coververzemi skladeb z jejich slavné desky Achtung Baby slavící právě dvacáté výročí. O nové verze se postarali třeba Jack White, Depeche Mode nebo Snow Patrol. Achtung Baby také právě vychází v remasterované a deluxe verzi.

Foto: Aktuálně.cz

Časopis Q patří v spektru hudebních časopisů k těm konzervativnějším, a tak se během večera udělovalo i několik cen připomínajících velké hvězdy minulosti. Do síně slávy byla uvedeni členové skupiny Queen Brian May a Roger Taylor. Gary Barlow z Take That dostal ocenění za svoji autorskou kariéru. Zpěvačka Siouxsie Sioux si odnesla sošku za „výjimečný přínos hudbě" A Fatboy Slim za inspiraci.

Noel Gallagher se může od pondělka pyšnit titulem Q Icon. Nebyl by to ale bývalý kytarista Oasis, aby na pódiu neudělal něco nečekaného. Při předávání zpražil publikum výrokem, že cena se nemůže vyrovnat jeho radosti z výsledku nedělního šlágru anglické fotbalové ligy, kdy jeho milovaný klub Manchester City rozdrtil slavnějšího městského rivala Manchester United v poměru 6:1. „Byl to nejlepší den mého života - až na narození mých dětí," prohlásil.

Čtenářské ceny Q se udělují od roku 1990 a díky postavení časopisu (s 80 tisíci kusů je to nejprodávanější hudební měsíčník) patří k těm nejsledovanějším. Jinak je ale časopis kritizován za oportunismus; prý podporuje jen tradiční linii britského rocku a příliš se podřizuje vkusu svých čtenářů. V posledních letech každopádně věnuje méně stránek hudbě a přibližuje se spíše formátu „life-stylových" časopisů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy