Putin se o své věrné postará! Skupina Pussy Riot v protestsongu kritizuje Kreml a korupci

mad
3. 2. 2016 16:57
Skupina Pussy Riot zveřejnila nový protestsong, ve kterém kritizuje ruský systém spravedlnosti, jenž nadržuje lidem věrným režimu. Nepohodlné osoby jsou naopak odstraněny, zpívá Naděžda Tolokonnikovová. Píseň také naráží na generálního prokurátora Jurije Čajku, který byl opozicí obviněn z korupce a vazeb na ruský gang.

Punková skupina Pussy Riot zveřejnila videoklip nazvaný Čajka. Satiricky v něm naráží na kauzu generálního prokurátora Jurije Čajky, jehož synové byli loni obviněni v dokumentu opozičním předákem Alexejem Navalnyjm z napojení na kriminální podsvětí. Film Čajka zhlédlo přes pět milionů diváků, píše The Guardian.

Dokument pomocí otevřených zdrojů rozkrýval složité vztahy mezi prokurátorovou rodinou, politikou a ruskou mafií. Jurij Čajka obvinění odmítl a označil jej za nepřátelskou kampaň.

Videoklip od Pussy Riot zesměšňuje nejen Čajku, ale i zkorumpovaný systém spravedlnosti v Rusku včetně krutých metod vyšetřování. V protestsongu se objevuje mučení vězňů, které střídají tancující ženy v uniformách prokurátorek.

Čajku ztvárnila Naděžda Tolokonnikovová, text písně ironizuje Čajkův patriotismus: „Miluju Rusko. Jsem patriot. Ale mohl bych zrovna tak žít i ve Švýcarsku.“ Refrén pak vyzývá, aby lidé byli pokorní a naučili se poslouchat.

Skupina také naráží na odstraňování nepohodlných lidí nebo obvinění, která mohou být stažena, pokud jsou lidé k režimu loajální a jsou pro něj důležití. Videoklip obsahuje záběry na pomník Lenina i narážku na prezidenta Vladimira Putina, který údajně své blízké kolegy materiálně zajistí.

Natáčení probíhalo na třech místech v Moskvě, v opuštěné pevnosti, sovětském paláci kultury a nevyužívaném vězení. Tolokonnikovová k videu řekla, že je také odpovědí na to, jak vláda používá Rusko jako nástroj k vlastnímu obohacení. Elity podle ní zneužívají zemi a v zahraničí pak získané peníze utrácejí. Ke klipu dodala: „Jakákoli podobnost se skutečnými událostmi nebo osobami není náhodná, ale záměrná.“

Marija Aljochinová se natáčení nezúčastnila, ale s Tolokonnikovovou spolupracuje na jejich stránce MediaZona, která se věnuje právnímu systému Ruska a podmínkám ve věznicích.

Putin pokračuje v kremelském žánru. Místo aby přiznal, že sestřelená ruská stíhačka ignorovala turecká varování, vytasil za vlasy přitaženou teorii. | Video: Teodor Marjanovič
 

Právě se děje

Další zprávy