Punkového impresária McLarena zřejmě usmrtil azbest

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 4. 2010 13:54
Látku obsahovala stropní izolace v butiku Sex
Foto: Reuters

Londýn - Smrt punkového impresária Malcolma McLarena zřejmě souvisela s azbestem, jemuž byl před více než 30 lety vystaven ve svém známém módním obchodě Sex v Londýně. Podle listu The Independent se jeho rodina domnívá, že azbest vyvolal rakovinu, na níž minulý týden zemřel.

McLaren, který byl manažerem skupiny Sex Pistols, zemřel ve Švýcarsku ve věku 64 let na mezoteliom. Tento druh rakoviny bývá dáván do souvislosti s působením azbestu.

Malcolm McLaren
Malcolm McLaren | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Manažer Sex Pistols byl velký rocknrollový švindlíř

McLarenova partnerka Young Kimová řekla listu The Independent, že McLaren chtěl, aby to v obchodě, který zakládal se svou tehdejší partnerkou Vivienne Westwoodovou, vypadalo, "jako kdyby tam vybuchla bomba".

Proto rozbil strop obchodu, kde byl v té době azbest, jak potvrdila módní návrhářka Westwoodová. "Byl to deskový azbest. Bylo to na začátku 70. let, takže ho tam zůstalo hodně - a nemyslím, že s tím někdo opravdu něco dělal," říká teď Kimová.

Foto: sex-pistols.net

"Vždy jsem měla podezření na ten obchod, protože to bylo jediné místo, kde Malcolm opravdu trávil víc času a pořád se tam hodně přestavovalo."

McLaren s Westwoodovou otevřeli na londýnské Kings Road slavný módní obchod, který se nejprve jmenoval Let It Rock, v roce 1971. Později ho přejmenovali na Too Fast To Live Too Young To Die, posléze na Sex a potom na Seditionaries. Obchod byl uzavřen v roce 1980.

Podle Kimové byl McLaren také roztrpčený tím, že britští lékaři včas nediagnostikovali rakovinu a údajně po dva roky přehlíželi příznaky poškození, které mu na plicích azbest způsobil.

 

Právě se děje

Další zprávy