Punk je mrtvý, klub CBGB končí

BBC, jš
13. 10. 2006 13:30
New York - Po třiatřiceti letech zavírá legendární klub CBGB. Jeho dřívější slávu připomene poslední večírek.
Foto: Reuters

Klub, který leží mezi První a Druhou Východní na dolním Manhattanu, se v sedmdesátých letech stal synonymem pro punkovou revoltu a místem, odkud vzešly některé hvězdy této scény.

Tento víkend se na pódia CBGB vracejí. Blondie, Patti Smith, The Ramones nebo Talking Heads vystoupí v sérii unikátních rozlučkových koncertů

Jeho majitel Hilly Kristal se rozhodnul slavné místo zavřít kvůli zvyšujícímu se nájmu a otevřít nové CBGB kdekoliv v New Yorku nebo až v Las Vegas.

Foto: Reuters

"Vezmeme si s sebou klidně i pisoáry, vezmu si všechno," prohlásil před novináři. "I stěhováci mi říkali, že bych to, co nepotřebuju, měl dát do aukce na eBay."

Dokonce starosta města Michael Bloomberg se klub - který nazval "významnou institucí New Yorku" - pokusil svým úsilím zachovat a dohodnout smír mezi Kristalem a pronajímateli. Neúspěšně; poslední vystoupení v CBGB bude tuto neděli patřit Patti Smith - koncert je už vyprodaný.

Klub CBGB OMFUG založil Henry Kristal v prosinci 1973 jako místo pro "country, bluegrass a další hudbu pro potěchu nenasytných". V posledních letech se ovšem pyšnil spíše titulem "domov hardcore undergroundu". 

Oficiální stránky klubu: http://cbgb.com/

 

Právě se děje

Další zprávy