První den United Islands završil zpěvák 7krát3, v sobotu vystoupí Annet X

ČTK ČTK
11. 6. 2022 10:32
První den hudebního festivalu United Islands na pražském Střeleckém ostrově završil koncert kapely Thumper z irského Dublinu. Zahrála skladby z debutového alba Delusions of Grandeur, které vydala v dubnu. Akce pokračuje v sobotu, kdy vystoupí zpěvačka a raperka Annet X nebo slovenská písničkářka Katarzia.

Letošní ročník se podle manažerky festivalu Kamily Buráňové zaměřuje na východoevropskou hudební scénu. "Chceme tak vyjádřit podporu těm umělcům, kteří doma v současnosti z různých důvodů nemají možnost vystupovat," vysvětluje.

Pátečního zahájení se zúčastnil ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Na pódiu nazvaném Freedom stage zdůraznil, jak důležitá je svoboda, a připomněl, že právě za ni už tři měsíce válčí Ukrajinci, když se brání ruské okupaci.

Jako první divákům zahrála ukrajinská písničkářka Katya Gapochka. V sólové akustické úpravě představila skladby undergroundového indie dua Gapochka, jež tvoří s kytaristou Yevgenyiem Yakshinem. Ten zůstal na Ukrajině, opustit ji nemůže kvůli branné povinnosti v souvislosti s ruskou invazí.

V pátek večer následoval koncert jedné z hlavních hvězd ročníku, polské zpěvačky Ofelie, a dále show rapové skupiny 58G nebo zpěváka Štěpána Hebíka čili 7krát3.

V sobotu se divákům představí trio Dlina Volny původem z Běloruska nebo česká R&B zpěvačka a raperka Annet X. Čerstvá držitelka ceny Anděl zahraje skladby ze svého debutového alba nazvaného Až budu velká, chci být Aneta Charitonova. V programu dále figurují německý raper Albi X nebo ukrajinská producentka elektronické hudby Katarina Gryvul. Program na Střeleckém ostrově v 21 hodin završí slovenská písničkářka Katarzia.

Nehudební část akce je zaměřena na témata svobody, diverzity a udržitelnosti. Její součástí jsou například workshopy organizace Konsent, které přibližují problematiku sexuálního obtěžování, nebo debata o udržitelné módě. Zájemci se dozvědí více o nakupování bez obalu nebo kompostování, případně se mohou zdarma svézt historickou tramvají T3 Coupé. Své stánky mají na United Islands organizace Člověk v tísni nebo Amnesty International.

Festival se koná od roku 2004, kromě Střeleckého ostrova má menší pódia na Kampě či Janáčkově nábřeží.

 

Právě se děje

Další zprávy