Příprava na festival. Britská kapela Morcheeba v září vystoupí v Praze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 6. 2021 10:02
Britská skupina Morcheeba vystoupí 11. září na pražském Výstavišti. Koncert bude součástí Metronome Prague Warm Up, který se uskuteční ve dnech 10. až 12. září. Třídenní akce se sloganem Musíme to nažhavit! se stane předzvěstí festivalu Metronome, kvůli pandemii koronaviru přesunutého na 23. až 26. června příštího roku.
Zpěvačka Skye Edwardsová při koncertu Morcheeby na pražském Metronomu v roce 2019.
Zpěvačka Skye Edwardsová při koncertu Morcheeby na pražském Metronomu v roce 2019. | Foto: Lukáš Bíba

"Metronome Prague Warm Up bude na konci sezony jednou z možností, jak se naživo natěšit na rok 2022, kdy se hudební scéna vrátí v plné síle," věří jeden z pořadatelů David Gaydečka.

Morcheeba přiveze repertoár z aktuálního alba Blackest Blue. "Když jsme nemohli na turné, soustředili jsme se nejen na samotné psaní písní, ale mohli je také důkladně vybrousit," říká kytarista Ross Godfrey, který skupinu založil se svým bratrem Paulem a zpěvačkou Skye Edwardsovou.

Debutovali v roce 1996 albem Who Can You Trust?. Ačkoli vznikla v době, kdy na scéně dominovaly elektronické projekty, Morcheeba dokázala přimíchat k elektronickým zvukům další vlivy. "Použili jsme všechno, co nám připadalo správné. Z 50. let jsme si vzali blues, z 60. psychedelii, ze 70. dub reggae, z 80. electro a z 90. hip hop," konstatoval Ross Godfrey.

Zakladatelská dvojice Edwardsová a Ross Godfrey, obklopena dalšími hudebníky, vystoupila na zatím posledním uskutečněném ročníku festivalu Metronome v roce 2019.

"Zpěvačce, pohybující se smyslnou ladností ve čtyřúhelníku vytyčeným kvartetem spoluhráčů, se díky charismatu podařilo vytvořit perfektní show. Aniž by k tomu skupina, která celý program odehrála ještě za denního světla, potřebovala doplňující vizuální efekty," napsal o koncertu kritik Tomáš Seidl na Aktuálně.cz.

Pátý ročník Metronomu by se měl uskutečnit 23. až 26. června příštího roku na pražském Výstavišti. Pořadatelé zatím oznámili, že mezi účinkujícími budou australský muzikant a zpěvák Nick Cave s kapelou The Bad Seeds, britské indiepopové duo Oh Wonder a americký zpěvák, multiinstrumentalista, skladatel a producent vystupující pod jménem Beck.

Vystoupení Morcheeby v Praze završil popový hit Rome Wasn’t Built in a Day. | Video: Kerol Auditore
 

Právě se děje

Další zprávy