Princezna Rihanna naordinuje Praze trendy sedativum

Karel Veselý
7. 12. 2011 16:05
V Praze se ve středu představí barbadoská zpěvačka
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ještě než vůbec měla věk na to, aby mohla zažádat o řidičák, stihla vybojovat desítku Top 10 hitů; o dva roky později už patřila mezi tři nejúspěšnější interpretky v dějinách amerického žebříčku.

Přitom zpěvačka Rihanna úspěšně popírá, že spojení 'pop pro dospělé' je oxymóron a že trh řídící se masovým vkusem nemůže zplodit i něco zajímavějšího než předvídatelný prefabrikát. Ve středu 7. prosince se potřetí v kariéře představí pražskému publiku; její koncert v O2 aréně začíná v 19:30.

Podle jejích desek si můžete kupovat kalendář - přicházejí pravidelně na sklonku každého roku a vždy je provází minimálně jeden hit, který si podmaní žebříčky. Na letošní vánoční trh vrhá Rihanna album Talk That Talk, které propaguje singl We Found Love s euforickými houseovými beaty britského producenta Calvina Harrise.

V klipu hraje Rihanna holku z městské spodiny kdesi v Británii na začátku 90. let. Se svojí láskou (boxér a model Dudley O'Shaughnessy) se vydává na divokou drogovou jízdu, která zákonitě končí v těžké kocovině.

Foto: Aktuálně.cz

Metamorfózy barbadoské krásky

Ať už se v klipech svíjí pod vlivem extáze, sluní se v bikinách v zapadajícím slunci nebo je za sado-maso královnu, Rihanna skvěle definuje pop jako ultimátní „kolo štěstí identity". Být někým jiným, nasazovat si masky alternativního já, a přesto držet "navzdrory" všem módním výstřelkům vnitřní integritu, to je výsada těch nejlepších popových interpretů a Rihanna tuto disciplínu zvládá na výbornou.

Snad žádný současný popový interpret nemá takový čich na hity jako kráska z Barbadosu. Už šest let vrší jeden za druhým - taneční, dancehallové, retro-disco i balady ve velkém stylu. A každá nová deska vždy udá popové trendy na následující sezonu.

Čerstvě vydaná novinka Talk That Talk nijak dramaticky nevybočuje. Sype potenciální hitové singly (You Da One, Rock Me Out), prohlubuje současné manželství popu a taneční hudby (Where Have You Been) a na chvíli vrací zpěvačku do hájenství hip hopu s hitem Talk That Talk, kde hostuje Jay-Z, který jí kdysi vydal první album.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rihanna ale umí také překvapit, když v Drunk On Love její producenti samplují britské melancholiky the xx. Red Lipstic zase stojí na agresivních subbasových „wobble" zvucích aktuální podoby klubového fenoménu dubstepu a Cockiness (Love It) aplikuje hiphopový minimalismus na pop.

Jen pár dní po pražském koncertě oslaví Rihanna 23. narozeniny; i tak ale stihla ve světě popu víc než většina jejích kolegyň za dekády dlouhou kariéru. Narodila se a vyrostla na ostrově Barbados, v šestnácti se kvůli kariéře přestěhovala do New Yorku. Nedlouho na to měla v kapse nahrávací smlouvu a v roce 2005 poprvé s hitem Pon de Replay bodovala v americkém žebříčku. Od té doby prodala celosvětově 20 milionů alb a 60 milionů jednotlivých skladeb.

Foto: Aktuálně.cz

Za šest let kariéry stihla vybojovat jedenáct amerických hitů číslo jedna, což se žádné jiné zpěvačce za stejně krátkou dobu nepodařilo. Když v listopadu doputovalo na číslo jedna i We Found Love, nechala za sebou Phila Collinse, Stevie Wondera i Janet Jackson; mezi ženskými interpretkami už před ní stojí jen Madonna a Mariah Carey, které ale ke své šňůře potřebovaly dvakrát víc času.

Rihanna je ideální interpretkou pro současné hitparády, které z velké většiny určují digitální prodeje. S iTunes v zádech se hity na vrcholu střídají rychleji než dřív a zároveň s tím se dynamičtěji mění popové trendy. Proměnlivost je ctností číslo jedna a Rihanna za šest let dokázala obsáhnout velmi široké žánrové spektrum.

Na začátku kariéry se jí podařilo zachytit (a částečně i definovat) moment, v němž se hip hop a r'n'b dominující první polovině nulté dekády pomalu transformoval v novou podobu všežravého popu.

Debut Music of the Sun natočený v sedmnácti se ještě nese v duchu prosluněné karibské exotiky. O osm měsíců mladší dvojka A Girl Like Me už představuje Rihannu jako novou princeznu tanečního popu - díky skladbě SOS samplující Tainted Love od Soft Cell poprvé vystoupala na číslo jedna amerického žebříčku. Třetí album Good Girl Gone Bad (a následná rozšířená verze) už zrodila americké hity číslo jedna hned tři - včetně skladby Umbrella, jež byla nejpopulárnější skladbou roku 2007.

Foto: Aktuálně.cz

Tvář boje proti domácímu násilí

Rihanna se vždy obklopovala nejlepšími producenty a autory současného popu. V začátku kariéry spolupracovala s Timbalandem, později pro ni chrlil hity norský tým Stargate ve spolupráci s Ne-Yo a nebo dvojice The-Dream/Tricky Stewart. Díky nim vypouštěla jeden singl za druhým. Aby se stala popovou hvězdou první ligy,  pořád jí ale chyběla výraznější image nebo identita, kolem které by vybudovala svoji mediální značku.

Všechno se změnilo v únoru 2009, kdy měla vystoupit na předávání Grammy. Na poslední chvíli účast odvolala a brzy vyšlo najevo, že za náhlou indispozicí byly šrámy, které jí zůstaly ve tváři po rvačce s tehdejším přítelem - zpěvákem Chrisem Brownem. Opilý Brown se s Rihannou pohádal v autě a následně ji surově zbil. Ze zpěvačky se přes noc stala nejznámější oběť domácího násilí.

Ze rvačky si odnesla podlitiny a rozseknutý ret, ale také vděčný mediální příběh, který zužitkovala na následné desce Rated R. Místo sladkobolného lkaní a ždímání zármutku ho přetavila do agresivní a konfrontační hudby, na kterou v mainstreamovém popu tak často nenarazíte.

Foto: Aktuálně.cz

Jako jedna z prvních v popovém mainstreamu zde použila klaustrofobické dubstepové beaty (podepsané týmem Chase & Status). V roce 2010 dokázala dobýt číslo jedna amerického žebříčku hned čtyřikrát, k čemuž ji pomohl refrén na Eminemově hitu Love The Way You Lie i nové album Loud.

Od roku 2005 bodovalo v americkém či britském žebříčku celkem čtyřicet Rihanniných skladeb, což je počet, kterému se nikdo z interpretů ani nepřiblížil. Paradoxem je, že žádná z jejich studiových desek se v USA nepodívala na vrchol albového žebříčku; nepodařilo se to ani novince Talk That Talk, která před dvěma týdny odstartovala z čísla tři.

Nevyrovnané album potvrzuje, že Rihanna je především singlová interpretka, která na ploše tříminutových rádiových miniatur nese prapor mladické energie popu i dynamiky jeho módních proměn.

Pop, který nechce spasit svět, ale chce ho alespoň na chvíli udělat snesitelnější. Svoje taneční sedativum bude zpěvačka ordinovat ve čtvrtek v pražské O2 aréně. Hostem podzimního turné je britský hitmaker Calvin Harris.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy