Klavír, mikrofon a za ním génius. Princova posmrtná deska zachycuje magický okamžik

Karel Veselý Karel Veselý
3. 10. 2018 10:43
Posmrtně vydané album zachycuje zpěváka Prince na počátku zlatého údobí, kdy se vše, na co sáhl, měnilo ve zlato. Dokázal prakticky z ničeho zhmotnit nejhlubší lidské emoce.
Americký hudebník Prince by letos oslavil šedesátiny.
Americký hudebník Prince by letos oslavil šedesátiny. | Foto: ČTK/AP

Poslední dva měsíce svého života strávil americký zpěvák Prince na šňůře nazvané Piano & A Microphone Tour. Byla intimně pojatá: jen on, klavír a hity. Žádné ustálení pořadí skladeb, bez kapely si mohl hrát, co chtěl.

Uskutečnilo se ale jen dvanáct zastávek. V průběhu turné Prince pronásledovaly různé zdravotní potíže a několik koncertů zrušil. 21. dubna 2016, týden po posledním vystoupení v americké Atlantě, ho pak našli mrtvého v jeho domě v Paisley Parku. Příčinou bylo předávkování lékem proti bolesti.

Piano & A Microphone se teď jmenuje také Princovo první posmrtné album, které má možná sloužit jako zadostiučinění fanouškům, jež turné nemohli zažít. Princip je stejný: Prince, klavír a mikrofon. Jen při poslechu záznamu jsme tentokrát v roce 1983 a v hudebníkově tehdejším studiu Kiowa Trail kdesi v Minnesotě. Zvukař zmáčkne tlačítko Nahrávat a Prince hraje. Jak prosté.

O tom, že Princova pozůstalost - proslulý soukromý trezor sestávající ze stovek kazet - musí obsahovat nevídané poklady, se vědělo už před jeho smrtí. Když se odborníci pustili do katalogizace, jedním z objevů byla také kazeta z roku 1983, na níž byl 35 minutový improvizovaný klavírní recitál obsahující útržky už vydaných či rozpracovaných skladeb, a také několik dosud neznámých písní.

Piano & A Microphone 1983 není jen studijní materiál pro "princology", ani nový příspěvek do pátrání po evoluci Purple Rain - hudebníkově největším hitu, který se zde objevuje ve verzi dlouhé minutu a půl, a to rok předtím, než stanul na čele světových hitparád.

Mnohem víc jde o záznam magického okamžiku v kariéře hudebníka, který tehdy stál na prahu slávy. V následujících měsících natočil a vydal soundtrack k filmu Purple Rain, což je dodnes jeho nejprodávanější deska, napsal materiál na alba Time a Apollonia 6 nebo natáčel s bubenicí Sheilou E. Už rok po chvíli, kdy ve studiu usedl za klavír, se z něho stala největší hudební hvězda planety a na podobné intimní natáčení nejspíš neměl čas ani náladu.

Mrazivá intimita

"Tohle je moje ozvěna?" ptá se Prince v prvních vteřinách záznamu a ještě po chvíli žádá zvukaře: "Můžeš ztlumit světla?". Pak začne devítka skladeb, které jako by k němu přicházely odkudsi z vyšších sfér.

Úvodních 17 Days vyšlo o rok později jako takzvaná b-strana singlu When Doves Cry, píseň obalená do polyrytmických syntetických beatů a psychedelické kytary. Tady, jen v klavírním provedení, je ale víc cítit zoufalství zlomeného srdce, o němž vypráví.

Následný Purple Rain i coververze A Case of You, původně od Joni Mitchellové, jsou spíš skeče než písničky. Následně se ale Prince pustí do spirituálu Mary Don't You Weep, jež letos v srpnu zněl v závěru nového filmu Spikea Leeho BlacKkKlansman. Snímek o černém policistovi, kterému se v 70. letech podaří infiltrovat KuKluxklan, končí záběry na loňskou demonstrací neonacistů v americkém Charlottesville a Princova "ztracená" píseň nastoluje mrazivé emoční finále.

Princova verze pirituálu Mary Don't You Weep letos zněla ve filmu BlacKkKlansman. | Video: Warner Bros. Records

Další skladba z nově vydané nahrávky Strange Relationship musela na definitivní podobu čekat další čtyři roky, než se objevila na dvojalbu Sign o' the Times - klavírní verze je zničující, což lze říct také o International Lover, jenž už předtím vyšel na nahrávce 1999.

Wednesday představuje první raritu, smutnou píseň, o níž se vědělo, že měla zaznít ve filmu Purple Rain, ale nakonec se nevešla. Po dvou minutách hraní Prince utrousí ke zvukaři: "Nechceš to otočit?" Kazeta se blíží ke konci.

Další neznámá skladba Cold Coffee & Cocaine je něco jako komediální vložka, Prince tady zpívá hlasem pasáka nebo prodejce drog a ve druhé půlce se pořádně rozparádí, až to chvíli vypadá, že klavír jeho návaly energie nepřežije.

Melancholie se vrací ve zřejmě největším objevu desky, závěrečné písni Why the Butterflies. O její existenci nevěděli ani znalci Princova díla. Dost možná je to jen momentální improvizace, jedna z kompozic, které se Princovi tehdy rodily v hlavě po desítkách a on je buď zaznamenal, nebo zapomněl.

Tuto nahrál, poslechl si, zapsal, a pak na ni možná zapomněl. Zdánlivě prchavý moment, zároveň ale stvrzení výsostného génia, který dokáže prakticky z ničeho zhmotnit nejhlubší lidské emoce.

Prince: Piano & A Microphone 1983
Autor fotografie: Warner Bros.

Prince: Piano & A Microphone 1983

Warner Bros. Records 2018

Počátek jedné éry

Když Prince před dvěma lety zemřel, fanoušci se báli, aby to s jeho odkazem nedopadlo jako u Michaela Jacksona, jehož pozůstalost brakují rozpačité posmrtné desky s materiálem, který by král popu nejspíš nikdy neschválil k vydání. Princova "záhrobní" kariéra ale startuje nejlepším způsobem. Koncertní deska dává nahlédnout do zákulisí hudební kariéry legendy a zároveň oslavuje jeho nadání i spontaneitu.

Nejslavnější Princova éra trvala jedenáct let, mezi nahrávkami Purple Rain (1984) a The Gold Experience (1995). Pro budoucí generace bude nyní vydaný záznam tím, co pomyslně stálo na počátku zlatého údobí, kdy se vše, na co Prince sáhl, měnilo ve zlato.

 

Právě se děje

Další zprávy