Primal Scream vezou do Prahy popovou budoucnost

tur
2. 10. 2008 10:30
Kapela vystoupí v pátek v klubu Roxy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoli se titulní skladba nového alba Primal Scream jmenuje Can't Go Back, kapela se po dlouhých letech vrací koncertovat do Prahy. Vystoupí 3. října v klubu Roxy.

Děje se tak u příležitosti turné k právě vydanému albu Beautiful Future, které je po dlouhé době charakterizované brutálním Evil Heat a country z Riot City Blues tím nejpopovějším, co Primal Scream vytvořili.

„Až nás ty skladby samy překvapily," popisuje novou polohu kapely frontman Bobby Gillespie. Primal Scream se onu náladu podařilo udržet především díky angažování dvou výrazných producentů: Paula Epwortha a Björna Yttlinga.

Album Beautiful Future tím získalo hodně současný elektronický nádech, a přitom není přetížené efekty, o což by jinak stárnoucí kapela ve snaze udržet se na výsluní mohla usilovat. Povedlo se především díky jmenovanému členovi tria Peter, Björn and John, kteří v loňském roce vypálili pískací hit Young Folks. 

Primal Scream - Can't Go Back

„Björn je minimalista, daleko větší než my, takže nám to šlo dobře dohromady. Někteří producenti nevědí, co chtějí, a tak se jistí velkým počtem nahrávek, které mají tendenci vrstvit. On je opačný případ," dodává Gillespie.

Symbolicky se popová fascinace dostala i přímo do skladby Uptown - v ní totiž kapela použila stejnou marimbu, která zazněla v SOS a Money, Money, Money u megastars žánru. Björn totiž zavedl Primal Scream do stockholmských Atlantis Studios, kde nahrávala ABBA.

Foto: ČTK

Další nezbytnou „easy-listening" ingrediencí na Beautiful Future je i přítomnost zpěvačky CSS, Lovefoxx, v duetu I Love To Hurt (You Love To Be Hurt).

Je až s podivem, že tahle kapela s více než dvacetiletými kořeny, kterou zformoval bývalý bubeník Jesus & Mary Chain, dokázala přežít všechny excesy, drogové bouření i proměny vnějších trendů.

Když v roce 1991 vydali slavnou Screamadelicu, sice za ni po právu získali Mercury Prize, ale na jejich dlouhověkost by si tehdy vsadil málokdo. Ani když pak Bobby Gillespie na singlu Rocks z následujícího alba Give Out But Don't Give Up zpíval, že „rock nezastavíš".

Nebylo totiž vyhlášenějších smažičů - a jestliže jiné kapely hrávaly charitativní benefity, pak Primal Scream proslavil koncert ve prospěch zaplacení výloh za zdemolovaný hotelový pokoj.

Ale jak řekl basák Mani v interview pro BBC: „Už devět měsíců jsme všichni čistí. Tahle deska jsou Primal Scream, kteří se chovají slušně. I proto zní tak rozjařeně."

 

Právě se děje

Další zprávy