Přijíždí stylotvorný jazzový saxofonista. Garbarek vystoupí ve Foru Karlín

ČTK ČTK
11. 8. 2021 15:58
Po několika odkladech způsobených pandemií koronaviru vystoupí 24. srpna v pražském Foru Karlín norský saxofonista Jan Garbarek. Patří k předním osobnostem současného evropského jazzu.
Jan Garbarek.
Jan Garbarek. | Foto: Guri Dahl

Koncert potvrdili všichni členové Garbarekovy skupiny: jedenasedmdesátiletý německý klavírista a hráč na klávesy Rainer Brüninghaus, devětašedesátiletý indický perkusista Trilok Gurtu i pětapadesátiletý baskytarista Yuri Daniels. Vstupenky v cenách od 880 do 1500 korun jsou stále v prodeji v síti Ticketportal.

Čtyřiasedmdesátiletý Garbarek bývá označován za stylotvornou osobnost evropského jazzu. Do Prahy se vrací více než půl století, byť s totalitou vynucenou pauzou. Poprvé se tu představil jako mladík roku 1966.

Mnohem později, v letech 1997 a 2010, vystoupil v Praze s Hilliard Ensemblem, kdy spojili saxofonové improvizace se středověkou vokální hudbou. V roce 2013 zahrál Garbarek na Pražském hradě v triu s kontrabasistou Miroslavem Vitoušem a právě bubeníkem Gurtuem, který ho doprovodí i letos.

Garbarek se narodil 4. března 1947 v norském Nysenu jako syn někdejšího polského válečného zajatce a dcery norského farmáře. Po učednických 60. letech, kdy mu učarovala divokost freejazzové avantgardy a debutoval albem Til Vigdis z roku 1967, postupně začal budovat vlastní styl. Lyrický, prostý disonancí, vystavěný na hypnoticky i meditativně působících dlouhých tónech.

Pro své pojetí jazzu začal Garbarek pátrat po inspiracích nejen v evropské klasické hudbě či lidové muzice Skandinávie, ale také v muzikantských postupech pro Evropana exotických kultur.

Součástí Garbarekovy bohaté diskografie jsou i nahrávky s klavíristou Keithem Jarrettem nebo s kytaristy Ralphem Townerem, Johnem McLaughlinem a Billem Frisellem.

 

Právě se děje

Další zprávy