Převažují mladí návštěvníci. Na bývalém stadionu v Brně začal festival Pop Messe

ČTK ČTK
29. 7. 2022 19:25
Na zchátralém brněnském fotbalovém stadionu Za Lužánkami tento pátek odpoledne začal hudební festival Pop Messe. Na ploše bývalého hřiště vyrostla dvě venkovní pódia, další dvě scény pořadatelé umístili do krytých prostor nedalekého Bobycentra.

Na akci, jež skončí nad nedělním ránem, míří okolo 5000 lidí, říká její mluvčí Radek Babička.

Od časného pátečního odpoledne lidé korzují mezi jednotlivými scénami a kolem venkovního sound systému, který je slyšet daleko směrem k brněnskému centru. Převažují mladí návštěvníci, včetně cizinců. Jediné, co brzdí plynulý pohyb lidí mezi scénami, je zákaz přenášení nápojů mezi stadionem a Bobycentrem.

Festival se poprvé konal vloni, tehdy však měl kvůli koronavirové pandemii kapacitu omezenou na 3000 lidí a hrálo se pouze venku na stadionu. Aktuální ročník je tedy podle mluvčího Babičky první plnohodnotný. Nezaměnitelnou kulisu vytvářejí tribuny bývalého stadionu, porostlé náletovými dřevinami a pokryté graffiti.

Pop Messe není žánrově omezený, sahá od rockových a punkových kapel k čistě elektronickým projektům nebo rapu. Podle organizátorů musí být pozvaní interpreti především progresivní.

Prostor před hlavním pódiem v pátek večer rozhýbal pražský raper Smack, k němuž se publikum přidalo v hitu Molotow. Na druhé scéně už odpoledne vystupili Prago Union, večer pak například americká kapela Algiers.

Dění v Bobycentru zpestřil ukrajinský muzikant Morwan, jehož hudba vstřebává orientální vlivy, nebo ugandská raperka MC Yallah. Pozdě v noci vystoupí ještě britská formace Bicep nebo raper Skepta.

V sobotu dojde mimo jiné na Kae Tempest. "Nebinární osobnost Kae Tempest, kteří se identifikují mimo genderovou polaritu a jsou oslovováni zájmeny oni/jejich, dokázali testosteronový a často vyprázdněný hip hop prokreslit konturami hutných dramat," napsalo o nich Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy