Nominace na ceny Anděl: Uspět mohou zpěvačka Poláková, skupina Lucie či Kapitán Demo

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 1. 2019 14:16
Nejvíce nominací na hudební Ceny Anděl získali zpěvačka Barbora Poláková, skupina Lucie a rapový komik vystupující jako Kapitán Demo. Všechny tři členové České hudební akademie nominovali ve třech kategoriích.
Nominace na Ceny Anděl dnes vyhlásili zpěváci Debbi a Mirai Navrátil. | Video: Ceny Anděl

Po dvou nominacích mají kapely Mandrage, Monkey Business a nováčci The Atavists, kteří se mohou stát objevem roku a zároveň uspět ve staronové žánrové kategorii Rock.

Foto: ČTK

Skupina Povodí Ohře je adeptem na dva žánrové Anděly za rock a alternativu. Pořadatelé nominace oznámili dnes. Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny, které existují od roku 1991, budou předány 5. března v pražském Foru Karlín. Stane se tak v přímém přenosu České televize.

Ve sledované kategorii Album roku se utkají comebacková nahrávka skupiny Lucie nazvaná Evolucie, deska Bad Time For Gentlemen od Monkey Business a album Ze.mě od Barbory Polákové.

Novinkou letošních Andělů se stane kategorie pro klasickou hudbu. Nominace získaly Česká filharmonie, nadžánrový Epoque Quartet a komorní pěvecký sbor Martinů Voices.

Ceny Anděl budou uděleny ve 14 kategoriích - album, skladba, skupina, sólový interpret, sólová interpretka, objev, videoklip, síň slávy, alternativa a elektronika, folk, jazz, klasika, rap a rock.

"Jména vystupujících na ceremoniálu i na venkovním podiu zatím nebudeme zveřejňovat. Veškerá pozornost teď po zásluze patří nominovaným. Slíbit ale můžeme opět průřez hudebním děním loňského roku a zajímavá hudební spojení," uvádí za pořadatele k programu chystaného galavečera Lucie Hájková, podle níž se loňský nápad s venkovní scénou naproti Foru Karlín osvědčil. Letos na ní vystoupí šest účinkujících.

"Konkrétní hudební čísla, moderátora a další chystané detaily budeme odhalovat postupně na webu a sociálních sítích," dodává Hájková.

O nominacích pod dohledem státního notáře ve 14 kategoriích hlasovalo přes 350 akademiků. "O vítězích v hlavních kategoriích rozhodlo 152 akademiků," upřesňuje Petra Žikovská, ředitelka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu známé pod zkratkou IFPI.

Českou hudební akademii, která ceny pořádá, tvoří odborníci z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i muzikantů, dosavadních držitelů Anděla.

V Radě České hudební akademie, která na podobu a pravidla Andělů dohlíží, znovu usedli hudební producent Jan P. Muchow, publicista Josef Vlček, šéfka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu Žikovská, kreativní producent České televize Jan Potměšil a nově také skladatel a kytarista Michal Pavlíček.

Předsedou České hudební akademie zůstává novinář Honza Vedral, jinak šéfredaktor hudebního časopisu Headliner.

V žánrových kategoriích také letos hlasovali specializovaní odborníci. V sekci Alternativa a elektronika nominace sestavovali Michal Pařízek z časopisu Full Moon a Zdeněk Lichnovský z Radia 1, v kategoriích Folk a Jazz to byl Milan Tesař z rádia Proglas, v kategorii Rock šéfredaktor časopisu Fakker Petr Adámek, v kategorii Rap "funkčný veterán" československého hiphopu Branči Kováč známý pod přezdívkou Vec a v kategorii Klasika pak klarinetista a hudební pedagog Irvin Venyš.

Produkci Cen Anděl třetím rokem zastřešuje společnost Luff Production s.r.o., která chce nejprestižnější české ocenění v oblasti populární hudby vrátit do pozornosti hudebníků i veřejnosti. Vloni organizátoři poprvé otevřeli venkovní scénu před Forem Karlín a také začali předávat žánrové Anděly přímo v hlavním ceremoniálu.

Na loňských Cenách Anděl kapela J.A.R. proměnila tři ze čtyř nominací. Členové České hudební akademie jí přisoudili vítězství v prestižní kategorii Album roku za nahrávku Eskalace dobra, zároveň se J.A.R. stali skupinou roku a jejich píseň Zhublas byla označena za skladbu roku.

Kapela neproměnila jedinou nominaci - v kategorii Videoklip roku, kde uspěla zpěvačka Barbora Poláková se singlem Po válce režisérů Jakuba Machaly a Jana Bárteka.

Skupina Mirai vloni ze čtyř nominací uspěla jednou, stala se Objevem roku. V sólových kategoriích akademiky nejvíce zaujali David Stypka s písničkářskou deskou Neboj a zpěvačka Debbi s albem Break. Do Síně slávy byl uveden folkový písničkář Vladimír Merta.

Seznam nominací na Ceny Anděl 2018

Album
Barbora Poláková - Ze.mě
Lucie - Evolucie
Monkey Business - Bad Time For Gentlemen

Skladba
Kapitán Demo - Zlatíčka
Lucie - Nejlepší, kterou znám
Mandrage - Motýli

Skupina
Lucie - Evolucie
Mandrage - Po půlnoci
Monkey Business - Bad Time For Gentlemen

Objev
Mikolas Josef - Me Gusta
The Atavists - Lo-Fi Life
Vesna - Pátá bohyně

Sólový interpret
Kapitán Demo - Mládí v trapu
Miro Žbirka - Double album
Thom Artway - All I Know

Sólová interpretka
Barbora Poláková - Ze.mě
Never Sol - Chamaleo
Radůza - Muž s bílým psem

Videoklip
Barbora Poláková - 2-8-5 (režie Jakub Machala, Barbora Poláková)
Kapitán Demo - Zlatíčka (režie Darina Burianová)
Monika Načeva - Technický já (režie Petr Marek)

Alternativa a elektronika
Floex & Tom Hodge - A Portrait of John Doe
Manon Meurt - MMXVIII
Povodí ohře

Folk
AG Flek - Podnohama zem
Nevermore & Kosmonaut - Bleděmodré město
Žamboši - Louvre

Jazz
Concept Art Orchestra - Vánoce dospělých
Dorota Barová - Iluzja
Karel Růžička - Grace & Gratitude

Klasika
Česká filharmonie - Bohuslav Martinů - What Men Live By, Symfonie č. 1
Epoque Quartet Plays Jan Kučera
Martinů Voices - Bohuslav Martinů - Madrigaly

Rap
James Cole - Stanley Kuffenheim
Maniak - Husky
Ty nikdy - Akta X

Rock
Pilot Season - A Deep Dive
Povodí Ohře
The Atavists - Lo-Fi Life

 

Právě se děje

Další zprávy