Předvídatelným Brit Awards dominovala Emeli Sande

Karel Veselý
21. 2. 2013 10:20
Ceny si odnesli také Mumford & Sons a Adele
Emeli Sandé
Emeli Sandé | Foto: Reuters

Praha, Londýn - V londýnské O2 aréně se předávaly Brit Awards 2013 - výroční ceny britského hudebního průmyslu. Vítězkou nejprestižnější sošky pro album roku se stala Emeli Sandé za svůj debut Our Version of Events. Skotská soulová hvězdička je také nejlepší ženskou interpretkou a kapelou roku jsou Mumford & Sons, kteří 6. března zahrají v pražské Lucerně. 

Nad ceremoniálem visel stín závěru loňského večera, v němž dramaturg přerušil řeč vítězné Adele a ona pak do televizních kamer ukázala prostředníček. Konferenciér James Corden se za incident několikrát omluvil, Adele ale cenu za singl roku (Skyfall) převzala telemostem z Los Angeles, kde čeká na nedělní vyhlášení filmových Oscarů.

Zatímco v minulosti předávání Brit Awards přitahovalo skandály a excentrické výstupy, letošní večer se nesl v poklidné atmosféře pospolitosti hudebního průmysl. Nepříliš překvapivé jsou nakonec i výsledky, v nichž porota dávala přednost komerčně úspěšným interpretům jako kdyby chtěli ocenit jejich příspěvek do záchrany hudebního byznysu. Nejlepší deska roku (Our Version of Events) je zároveň i ta nejprodávanější, Mumford & Sons bodující v žebříčcích po celém světě jsou nejlepší skupinou a stadiónové hvězdy  Coldplay jsou nejlepší živou kapelou.

„The Brits existují už jen proto, aby oceňovaly komerční úspěch a proto výsledky neřeknou vůbec nic o stavu britské hudby, co byste nezjistili při pohledu do žebříčků." shrnul situaci nejsledovanějších ostrovních cen Alex Petridis v komentáři pro Guardian.

Jediným vzdáleným překvapením večera je tak vítězství nepříliš výrazného pětadvacetiletého písničkáře Bena Howarda v kategoriích nejlepší mužský interpret a objev roku.  Jeho debut Every Kingdom vyšel už v září 2011 a pak se další rok a půl pohyboval nenápadně v žebříčku (nejvýše byl na čísle šest), aby nakonec překonal hranici pro platinové ocenění za 300 tisíc kusů prodaných desek.  I Howardův triumf nad favorizovanějšími interprety jako jsou Plan B či Jessie Ware je tedy nakonec potvrzením pravidla, že Brits straní úspěšným. 

Mitch and Janis Winehouse
Mitch and Janis Winehouse | Foto: Reuters

Kritikou cenění interpreti jako držitelé Mercury Prize Alt-J či The xx vyšli naprázdno. Koho by pak ještě mohlo překvapit, že novou kategorii Globální úspěch ovládne boyband One Direction stvořený pod rukama popového „demiurga" Simona Cowella?

Naprázdno vyšla Amy Winehouse posmrtně nominovaná na ženskou interpretku roku, veteráni Rolling Stones nezískali cenu pro nejlepší živou kapelu a dvě nominace neproměnili Muse, kteří alespoň v O2 Aréně během svého vystoupení na úplný úvod večera spustili ohňostroj a laserovou show.

Paradoxně skončila kategorie producent roku, kterou ovládl Paul Epworth, přestože v roce 2012 si do svého jinak nepochybně skvostného portfolia připsal jen jeden singl Adele a nepříliš úspěšnou ani chválenou desku kapely The Big Pink.

Zatímco v minulých letech se výsledky mezinárodní kategorie daly odhadnout podle pozvaných hostů ze zámoří. Letos na Brits dorazila countrypopová hvězda Taylor Swift (možná, že pozvánka dorazila, když ještě chodila s jedním z členů One Direction), nicméně cenu si odnesla Lana Del Rey. Může to svědčit i o sebevědomí britského hudebního průmyslu, který v globálním měřítku v posledních dvou letech výrazně boduje. 

Na ceremoniál si nakonec pozval už jen jednu další americkou hvězdu - Justina Timberlake, který zahrál nový singl Mirrors. Osobně dorazil i Frank Ocean, který se stal vítězem mužské mezinárodní kategorie. Nejlepší kapelou jsou The Black Keys.   

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Brit Awards 2013

Foto: Aktuálně.cz

Deska roku
Emeli Sandé - Our Version of Events

Singl roku
Adele - Skyfall

Kapela roku
Mumford & Sons

Mužský sólový interpret roku
Ben Howard

Ženská sólová interpretka roku
Emeli Sandé

Lana Del Ray
Lana Del Ray | Foto: Reuters

Objev roku
Ben Howard

Nejlepší koncertní kapela
Coldplay

Cena pro mezinárodní úspěch
One Direction

Producent roku
Paul Epworth

 

Právě se děje

Další zprávy