Před 30 lety se ozvalo Radio Stalin. Dnešní Radio 1 se zrodilo z podzemí a nadšení

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 10. 2020 14:37
Na začátku byla pirátská vysílačka Radia Stalin. A veliká chuť vysílat na úsvitu nové doby do éteru konečně něco jiného, zajímavého, moderního.
Radio 1 se v éteru poprvé ozvalo během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku na Letné.
Radio 1 se v éteru poprvé ozvalo během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku na Letné. | Foto: ČTK

Pár vysokoškoláků se před 30 lety, 19. října 1990, vzepřelo zkostnatělosti úřadů a malou revolucí prosadilo vznik první soukromé nezávislé vysílací stanice v Čechách. Dodnes funguje pod názvem Radio 1 a zaměření na alternativní hudbu i kulturu se nezpronevěřila.

Vše začalo na kulturní akci Totalitní zóna v říjnu 1990. Z této výstavy se z podzemí bývalého Stalinova pomníku na Letné na velmi krátkých vlnách prvně ozvala stanice, která se ohlásila jako Radio Stalin.

"V noci se výstava mění v rockový klub. Na podlaze posypané pískem se mezi vystavovanými objekty povalují kameny, kusy železa, návštěvníci. Symbolický hrob obludy je v katakombách, z hromad kamení roztříštěného při výbuchu se vyvaluje lebka, prázdnými očními důlky sleduje dění kolem," popsal v týdeníku Respekt spisovatel Jáchym Topol.

"Lidé, kteří tady vystavují, hrají, tančí, popíjejí, jsou první generace, která si může neúctu k tomuhle drakem obývanému hrobu dovolit. Jejich rodiče a prarodiče, pokud zrovna nepatřili k poslušným uctívačům kultu násilí, ke stavitelům pomníku, by si tu nemohli ani odplivnout," uvedl Topol.

Stanice byla bez licence, čímž protestovala proti liknavosti státních orgánů zodpovědných za přípravu nového zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

O licenci měla skupinka vysokoškoláků zažádáno už od března, tedy půl roku, do éteru se ale pomocí výjimek prosazovaly jen velké zavedené firmy jako BBC, Evropa 2 či Svobodná Evropa. A tak se studenti chopili příležitosti a jednomu z nich, studentu pedagogické fakulty Pavlu Hronkovi, se podařilo domluvit s francouzskou stanicí Energie na zapůjčení vysílačky.

Na konci výstavy se studentům už vysílačku, kterou dle Respektu ladilo odhadem 10 tisíc lidí, vypnout nechtělo. Vysílání bez licence ale bylo z hlediska zákonů trestné, a proto pracovníci Okresního národního výboru Prahy 7 přístroj v hodnotě půl milionu franků 25. října zabavili.

Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na 30 tisíc lidí, v prosinci pražský magistrát rozhodl o nezákonnosti zákroku a nařídil výboru, aby zabavenou vysílačku vrátil. V pátek 15. února 1991 se stanice opět ohlásila pod změněným názvem Radio Ultra na frekvenci 92,6 MHz. Vysílala z Lodecké ulice, kde jí útulek nabídl nezávislý rockový klub Bunkr.

"Ředitel radiokomunikací vydal příkaz okamžitě zastavit její provoz, k čemuž zatím nedošlo. Ředitel Československého rozhlasu František Pavlíček v interním oběžníku pohrozil vyhazovem zaměstnancům, kteří by s Radiem Ultra spolupracovali," napsal Martin Weiss v týdeníku Respekt.

Teprve v březnu 1991 se rádio konečně dočkalo legalizace a byla mu přidělena frekvence 91,9 FM, na které v Praze a Středočeském kraji vysílá dodnes pod názvem Radio 1. Na dalších frekvencích vysílá také v Českých Budějovicích, Plzni a Liberci, je možné ho poslouchat po internetu a digitálně v síti DAB+.

V současnosti hlavní součást programu tvoří různé formy současné elektronické a kytarové hudby. Stálé místo ve vysílání mají i další hudební žánry jako hip hop, jazz, hard rock, reggae, world music nebo soundtracky.

Radio 1 se též podílí na propagaci nejrůznějších kulturních akcí, vysílá přímé přenosy a za jeho podpory byly vydány stovky alb domácích nezávislých interpretů a knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy