Skupina Lucie začala své turné a oslavy třicetin v nacpaném Lochotíně

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 6. 2016 23:57
V lochotínském amfiteátru v Plzni začal koncert skupiny Lucie. Úvodní vystoupení jejich česko-slovenského turné sledovalo přes 15 tisíc lidí, kteří bouřlivě aplaudovali už úvodní skladbě Rouháš se bohům. Lucie, která slaví 30 let od svého založení, plánuje na čtyřech koncertech odehrát své největší hity.
Kapela Lucie.
Kapela Lucie. | Foto: Karel Šanda

V lochotínském amfiteátru v Plzni skupina Lucie odehrála úvodní vystoupení svého česko-slovenského turné. Více než 15 000 fanoušků překvapila, když na pódium pozvala zakládající členy kapely, kterými byli hráč na klávesové nástroje Petr Franc, bubeník Tomáš Waschinger a budoucí popová hvězda 80. let Michal Penk. Společně zahráli skladbu Lucie a později se ještě vrátili při letitém hitu Šrouby do hlavy.

Lucie vystupuje ve své nejznámější a nejúspěšnější sestavě, kterou tvoří bubeník David Koller, kytarista Robert Kodym, baskytarista P.B.Ch. (Petr Břetislav Chovanec) a klávesista Michal Dvořák. Na pátečním koncertu se jako pomocná vokalistka zapojila Lenka Dusilová, třeba i v písni Sen, kterou si zazpívala s Kollerem a tisícovkami diváků. Kollera za bicími doplňoval jeho syn Adam a kapelu místy doprovázel také smyčcový kvartet.

Přítomní bouřlivě aplaudovali už úvodní skladbě Rouháš se bohům. Lucie, která slaví 30 let od svého založení, plánuje na čtyřech koncertech odehrát své největší hity. V Plzni nabídla například písně Pohyby, Laura, Zkamenělý dítě, Dotknu se ohně nebo Troubit na trumpety by se nám líbilo, které často doprovázela videoprojekce zobrazující členy kapely v době mládí. "Je to jako setkání třicet let po maturitě. Na pódiu vidím své zestárlé idoly a v hledišti potkávám spolužáky, které už téměř nepoznávám," podotkla jedna z divaček.

Vpodvečer před Lucií zahrálo slovenské trio Korben Dallas. Bratislavští hudebníci se vrátili do České republiky jen několik týdnů poté, co dvěma vyprodanými koncerty v pražském klubu Jazz Dock dokončili své jarní turné.

Poté se svými hity včetně toho největšího Špinavý záda představila za vstřícného ohlasu publika druhá předkapela Jasná páka, která patřila v letech 1981 až 1984 mezi nejzajímavější rockové skupiny v tehdejším Československu.

Koncert Lucie zakončila oblíbená filmová skladba Amerika, v přídavcích pak mimo jiné došlo na hit Chci zas v tobě spát z Kollerovy sólové desky. V sérii koncertů kapela pokračuje 22. června v Bratislavě, 24. června v Brně a závěrečný koncert čeká fanoušky 1. července v pražské Eden Aréně.

Lucie v Plzni | Video: YouTube

Lucie se po desetileté pauze vrátila na koncertní pódia předloni. Vyprodala deset koncertů, na které přišlo celkem 150 000 fanoušků.

Pražská skupina se příští měsíc poprvé představí i na plátnech kin v celovečerním filmu Lucie: Příběh jedný kapely. V dokumentu se mají mimo jiné objevit dosud nezveřejněné záběry pořízené samotnými členy skupiny a také jejich otevřené zpovědi. Snímek bude uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech, do kin přijde 7. července.

Prezident má mít morálku, Miloš Zeman ji nemá. Chodí opilej, málem pozvracel korunovační klenoty, tvrdí David Koller. Druhej prezident zas kradl na návštěvě. Tyhle lidi morálku nemají, dodává hudebník | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy