Pražské jaro otevře po pěti letech Česká filharmonie

Luboš Mareček
11. 5. 2012 22:15
Zahajovací koncert diriguje Vasilij Petrenko
Vasilij Petrenko
Vasilij Petrenko | Foto: Festival.cz

Praha - Po pětileté odmlce otevře 67. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro opět Česká filharmonie. Největší přehlídka klasické hudby v Česku začíná v sobotu 12. května a končí 3. června. Přestože každoročně největší zájem poutá zahajovací večer, významná přehlídka posléze nabídne řadu hvězd světového formátu, ať už se jedná o tělesa nebo jednotlivé interprety.

„Našemu nejvýznamnějšímu orchestru připadla čestná úloha provést stěžejní symfonický cyklus české hudby celkem třiačtyřicetkrát, ačkoli ne v každém ročníku toto dílo festival zahajovalo," upozornila mluvčí přehlídky Alena Svobodová.

Ostatně nebylo tomu tak ani v roce 1946, kdy tehdejší šéf České filharmonie a zakladatel festivalu Rafael Kubelík otevřel Pražské jaro již 11. května provedením skladeb Josefa Bohuslava Foerstera, Otakara Ostrčila a Antonína Dvořáka a teprve na dalším večeru v den Smetanova výročí dirigoval Mou vlast.

Foto: Aktuálně.cz

Před první orchestr v zemi se tentokrát postaví šestatřicetiletý ruský umělec Vasilij Petrenko. Nejsledovanější večer přehlídky však nebýval dříve svěřován zahraničním dirigentům. V roce 1984 byl poprvé povolán k řízení Mé vlasti s Českou filharmonií umělec nečeského původu Lovro von Matačić. Této cti se poté dostalo ještě Wolfgangu Sawallischovi, Oskaru Danonovi, Gustavu Kuhnovi, Ken-ichiro Kobayashimu, Christianu Armingovi a dvakrát Siru Charlesi Mackerrasovi. Leningradský rodák Petrenko je tedy v pořadí osmým zahraničním dirigentem řídícím zahájení festivalu.

„Je to určitě pro mne obrovská pocta být pozván k zahajovacímu koncertu Pražského jara a těším se z možnosti dirigovat takový slavný orchestr," tvrdí umělec, který s manželkou Eugenií a synem Sašou žije na poloostrově Wirral v severozápadní Anglii. Ani tady podle vlastních slov nepřestává jako náruživý fotbalový fanoušek sledovat výkony svých rodáků z mužstva Zenit Petrohrad, ale samozřejmě je i příznivcem slavného FC Liverpool.

Bělohlávek se objeví se symfoniky BBC

Pražské jaro ve svém sedmašedesátiletém dílu však nabídne řadu dalších mimořádných interpretů. A skutečně je z čeho vybírat. V bohatém programu ze zahraničních těles figurují jména proslulých Vídeňských filharmoniků s Danielem Barenboimem, Petrohradská filharmonie s Jurijem Těmirkanovem, dva večery BBC Symphony s jeho šéfem Jiřím Bělohlávkem, Varšavská filharmonie s Antoni Witem nebo v oboru historické hudby Orchestra of the Age of Enlightenment s reprezentativním výběrem z díla J. S. Bacha za účasti známého britského tenoristy Iana Bostridge.

„V samostatných pěveckých recitálech se na festivalové pódium vrátí Magdalena Kožená, Edita Gruberová a další z britských tenoristů Mark Padmore," upozornila na další hvězdné okamžiky akce mluvčí festivalu.

Orchestra of the Age of Enlightenment
Orchestra of the Age of Enlightenment | Foto: Aktuálně.cz

Také diváci mají možnost se nezvyklou formou zapojit do dění festivalu a získat vstupenky na mimořádné koncerty s jedinečnými umělci. Na novém webu Pražského jara najdou dvě interaktivní soutěže Zpívající plakáty.

Soutěž o vstupenky

V první z nich si mohou lidé na internetu pomocí jednotlivých tónů rozezpívat vlastní verzi plakátů, nejlepší ze soutěžících získá zdarma lístky na atraktivní koncerty. O vstupenky se může bojovat i znalostním kvízem s melodiemi skladeb, které na festivalu zazní. Vítězové získají například vstupenky na druhý zahajovací koncert, koncert Petrohradské filharmonie, recitál pěvkyně Edity Gruberové nebo Varšavské filharmonie.

„Prodej vstupenek jsme zahájili 12. prosince 2011 a v těchto dnech je již vyprodáno celkem třináct koncertů," sdělila mluvčí. Mezi ně patří koncert 12. května a jeho repríza 13. května v Obecním domě se Smetanovou Mou vlastí. Vstupenky na Vídeňské filharmoniky byly vyprodány v několika dnech. Velkému zájmu se těšily rovněž koncerty symfonického tělesa z Petrohradu a recitály Magdaleny Kožené a Ivana Moravce. Obrovský zájem byl a je o koncert Agon Orchestra v Národním technickém muzeu. Festival provází také velká propagace.

 

Právě se děje

Další zprávy